Tikvice sadrže mnoge hranljive materije. Kao rezultat toga, uključivanje u tikvica ishranu može imati niz zdravstvenih prednosti. Iako se tikvice često smatraju povrćem, botanički se klasificiraju kao voće. Donosimo ti dva recepta u kojima je omiljeno ljetno povrće glavni sastojak!
Složenac od tikvica
- 2 tikvice
- šunka
- mozzarella
- parmezan
- ulje po želji
U tepsiji sa papirom za pečenje napravi sloj od tanko narezanih tikvica, kuhane šunke, narezane mozzarelle i rendanog parmezana… ponavljaj dok ne završiš sa svim sastojcima.
Na kraju dodaj malo dobrog ulja i puno parmezana. Peci na 180º 25 minuta…et voilà!
Rolat od tikvica
- 2 tikvice
- 1 pakovanje sira gauda
- 1 pakovanje kuhane šunke
- 150 g prezla
- 80 g rendanog parmezana
- 50 ml maslinovog ulja
- So i biber
Pomiješaj parmezan sa prezlama. Dodaj ulje, so i biber. Tikvice nareži na tanke trakice, premaži uljem, umoči u prezle, prekrij kriškom šunke i kriškom gaude, urolaj i stavi u posudu za pečenje. Ponavljaj ovaj postupak, dok se posuda za pečenje ne napuni. Na 200 stepeni peci 20 minuta. Uživaj!