Pronašli smo jednostavan recept za pesto od maslina u čijem ukusu ćeš uživati. Svježi bosiljak, sočne zelene masline i hrskavi tostirani orasi, začinjeni rendanim parmezanom i bijelim lukom prava su rapsodija ukusa.
Sastojci:
- 1 šolja listova svježeg bosiljka
- 1 šolja zelenih maslina bez košpica
- 2 kašike tostiranih oraha
- 1/3 šolje rendanog parmezana
- 2-3 češnja bijelog luka
- So, po ukusu
- ¼ šolje maslinovog ulja
Još sastojaka:
- 1 kriška hljeba
- 1 kuglica sira Burrata
- Svježi peršun, sjeckani za ukras
- 1 kašika čili ulja (ili maslinovog ulja ako više voliš manje ljuto)
- prstohvat soli i pahuljice čilija
Priprema:
U procesoru za hranu pomiješati bosiljak, zelene masline, tostirane orahe, parmezan, češanj bijelog luka i so. Pulsirati uz postepeno dodavanje maslinovog ulja, miksajući dok smjesa ne dobije glatku pastu. Ako nemaš mašinu za obradu hrane, poslužiće avan i tučak.
Priprema tosta:
Lagano tostiraj krišku hljeba, na tostirani krišku namaži izdašnu količinu pesta od maslina, potom preko stavi Burratu, peršin, čili ili maslinovo ulje i pahuljice od čilija. Uživaj!
Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte.