Trenutno čitaš
Prozori iz kojih teče vino su jedinstvena atrakcija u svijetu

Prozori iz kojih teče vino su jedinstvena atrakcija u svijetu

https://www.instagram.com/p/CvDeWrMoia5/
Jysk
Jysk

Italija nas svojom posebnošću i šarmom nikada neće prestati privlačiti. Pored Rima i Venecije, najšarmantnije mjesto u Italiji je Firenca, koja je mjesto bogate istorije, duhovnog naslijeđa, grad muzeja, mostova i dobre hrane, a mnogima se nalazi na “bucket” listi putovanja. 

Da je planeta čarobno mjesto koje nas nikad ne prestaje iznenađivati potvrđuje upravo Firenca, jer se u njoj nalazi i posebna atrakcija kakve nema nigdje drugdje u svijetu. Naime, radi se o prozorima iz kojih teče vino!

Foto: Instagram/le_monocle_voyageur

Širom Firence tokom dugog niza godina su se otvarale vinarije i vinoteke, a u sklopu njih nicali su i mali prozorčići na pročeljima zgrada kroz koje bi se ljudima na njihov zahtjev točilo vino u čaše! Italijani te prozorčiće nazivaju buchette del vino, odnosno vinski prozori.

Foto: Instagram/italiait.fr

Tradicija gradnje vinskih prozora i točenja vina na ovaj način započela je u sedamnaestom vijeku kada je zemljom harala kuga, kako bi se održala neophodna distanca i spriječilo širenje zaraze. Usljed pandemije virusa Covid-19, ovi četrsto godina stari prozori visine 30 i širine 20 centimetara pokazali su se kao veoma korisni. Otvori su toliko mali da jedva dopuštaju prolaz boci, pa su idealni za umetanje čaše koju preuzme neko iz vinoteke i natoči vino, koje se preuzme sa vanjske strane.

Pročitaj

Foto: Instagram/norac27

Ove prozorčiće lako ćeš prepoznati i po tome što vrlo često imaju gornji luk prozora oblikovan tako da liči na kapljicu, a kada su zatvoreni imaju mala drvena vratašca. Najviše vinskih prozora u Firenci se nalazi u četvrti Santo Spirito, pa ako se nađeš u tom mjestu, svakako probaj vino koje se služi kroz ove male prozorčiće.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum