Nema boljeg vremena za okupljanje prijateljica za divan proljetni brunch. Od svježih salata do dekadentnih peciva, proljeće nudi niz živih okusa i sastojaka koji će inspirisati tvoj sto. To je divna prilika da proslaviš živahne okuse sezone i uživaš u kvalitetnom vremenu s prijateljicama.
Evo nekoliko ukusnih recepata koji će garantovano učiniti brunch sa prijateljicama nezaboravnim.
Frittata od proljetnog povrća
Proslavi bogatstvo sezone uz šarenu proljetnu fittatu od povrća. Pirjaj sezonsko povrće poput šparoga, cherry paradajza i špinata dok ne omekša, a zatim prelij umućenim jajima i peci dok ne porumeni. Ukrasi svježim začinskim biljem i posluži uz hrskavi kruh ili prilog sa salatom.
Tanjir dimljenog lososa
Impresioniraj svoje goste lijepo aranžiranim pladnjem od dimljenog lososa. Položi tanke kriške dimljenog lososa na veliki tanjir i poprati nizom dodataka kao što su krem sir, kapari, tanko narezani crveni luk, svježi kopar i kriške limuna. Posluži uz tostirane đevreke ili hrskavi kruh za klasičan omiljeni ručak.
Pogačice s borovnicama i limunom
Uljepšaj svoj proljetni brunch domaćim kolačićima od limuna i borovnica. Ova nježna peciva pršte od sočnih borovnica i okusa limuna. Posluži ih tople sa kremastim vrhnjem i omiljenim voćem za ugodnu poslasticu koja se savršeno slaže sa šoljicom svježe skuhane kafe ili čaja.
Sastojci:
- 2 šolje višenamjenskog brašna
- 1/4 šolje granuliranog šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 6 kašika neslanog putera, hladnog i isječenog na male komadiće
- 1 šolja svježih borovnica
- Korica 1 limuna
- 1/2 šolje guste pavlake
- 1 veliko jaje
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200°C. Pleh obloži papirom za pečenje. U velikoj posudi umuti brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dodaj hladne komadiće putera u mješavinu brašna. Lagano umiješaj borovnice i limunovu koricu, pazeći da ne zgnječiš bobice.
U posebnoj posudi umuti pavlaku, jaje i ekstrakt vanile. Sipaj mokre sastojke u suhe i miješaj dok se ne sjedine. Prebaci tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljaj u krug. Oštrim nožem ili rezačem za pecivo izreži krug na 8 klinova.
Prebaci pogačice u pripremljen pleh, ostavljajući razmak. Namaži vrhove kolačića sa malo guste kreme. Peci u zagrijanoj rerni 15-18 minuta, ili dok pogačice ne porumene i ne budu pečene. Izvadi iz rerne i ostavi pogačice da se ohlade na rešetki nekoliko minuta prije serviranja.
Posluži toplo sa kremom i omiljenim voćem. Uživaj u divnim okusima limuna i borovnice u svakom zalogaju!
Proljetni bar s mimozama
Napravi svečani mimoza bar s izborom svježih voćnih sokova i pjenušavih vina. Ponudi razne sokove poput narandže, ananasa i breskve, zajedno sa ohlađenim prosekom ili šampanjcem. Dozvoli gostima da pomiješaju i spoje svoje vlastite mimoze po narudžbi, ukrašavajući svježim voćem ili jestivim cvijećem za dodatni dodir elegancije.
Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.