Trenutno čitaš
10 ukusnih načina da uneseš probiotike u svoju ishranu!

10 ukusnih načina da uneseš probiotike u svoju ishranu!

probiotici ishrana
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Svi znamo osnovne elemente za održavanje zdravlja i vitalnosti: pijenje vode, konzumiranje povrća i redovno vježbanje. Ali šta je sa dodatnim koracima, poput uvođenja probiotika?

Probiotici su živi mikroorganizmi – bakterije i kvasci – koji blagotvorno deluju na naš organizam. Oni ne samo što se bore protiv štetnih bakterija, već i jačaju naš imuni sistem, pomažući nam da se odbranimo od infekcija.

Iako su probiotički suplementi uobičajeni, postoji i niz ukusnih namirnica koje možeš jesti i koje su bogate probioticima. Zašto ne probaš da uživaš u hrani koja je prirodni izvor probiotika?

Canva

Evo nekoliko ukusnih načina da uneseš svoju dnevnu dozu probiotika u ishranu.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je probiotička hrana koja se stvara dugotrajnim procesom fermentacije. Nefiltrirano ili sirovo jabukovo sirće može sadržavati žive bakterije koje mogu podržati zdravlje crijeva, kontrolu šećera u krvi, pa čak i razinu kolesterola.

Mlaćenica

Mlaćenica je fermentirani mliječni proizvod ili tačnije piće na bazi jogurta sa živim kulturama bakterija mliječne kiseline. Bakterije mliječne kiseline u mlaćenici su probiotik koji pruža zdravu podršku crijevima i imunološkom sistemu pomažući u razgradnji i apsorpciji hranjivih tvari.

Svježi sir

Neki sirevi, poput svježeg sira, sadrže probiotike. Proces sirenje koji se koristi za proizvodnju svježeg sira dodaje korisne bakterije koje mogu promovisati bolje zdravlje crijeva. Samo provjeri na etiketi aktivne i žive kulture da provjeriš da svježi sir sadrži probiotike.

Canva

Grčki jogurt

Grčki jogurt je stvoren od mlijeka koje je fermentisano probioticima, poput bakterija mliječne kiseline ili bifidobakterija. Grčki jogurt često sadrži Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus casei za koje se zna da povećavaju dobre bakterije u crijevima i poboljšavaju probavu. Grčki jogurt je takođe bogat proteinima pa ako tražiš više načina da uživaš u više proteina, jedi grčki jogurt.

Kefir

Kefir je fermentisani mliječni napitak, a mnoga fermentisana hrana prirodno sadrži probiotike. Kao i druga hrana koja sadrži probiotike (dobre bakterije) i postbiotike (nusproizvode bakterija), kefir poboljšava zdravlje crijeva i pruža niz drugih zdravstvenih prednosti.

Kimchi

Kimči je popularan korejski prilog koji se obično pravi od fermentisanog kupusa ili drugog fermentisanog povrća, poput rotkvice. Obično je aromatizovan začinima kao što su bijeli luk, đumbir, ljuspice crvene čili paprike, so i mladi luk. Ne samo da je ukusan, već sadrži i probiotike zbog procesa fermentacije.

Pročitaj
vitamin c

Canva

Kombucha

Kombucha je fermentisani čaj koji se pravi od crnog ili zelenog čaja. To je napitak koji je aromatičan, gaziran i ponekad suptilno kiselkast. Kombuča zaista može pomoći u hranjenju i povećanju tih dobrih, zdravih crijevnih bakterija, što može pomoći u smanjenju svih loših bakterija. Održavanje te ravnoteže može imati pozitivne koristi na probavni sistem i cjelokupno zdravlje i dugovječnost.

Miso

Miso je uobičajeni začin u japanskoj kuhinji koji se pravi fermentacijom soje sa solju i koji je vrsta gljive. Budući da je ova gljiva probiotik, miso ima moćnu anti-H Pylori aktivnost, sadrži visoko aktivne enzime i može pomoći kod zatvora ili probavnih problema, poput iritabilne bolesti crijeva. Miso je obično slan i često se koristi za pravljenje miso supe.

Kiseli krastavci i sok od kiselih krastavaca

Prirodno fermentisani kiseli krastavci i njihov sok sadrži korisne mikroorganizme poznate i kao probiotici. Međutim, ključ je ovdje prirodno fermentisani, tako da nemoj misliti da će tegla kiselih krastavaca s police u trgovini učiniti trik.

Jogurt

Jogurt se smatra zvijezdom probiotičke hrane jer ima okus i teksturu u kojoj uživa većina ljudi. Broj i tip of vrste bakterija mogu varirati u zavisnosti od marke jogurta. Sadržaj probiotika u proizvodima od jogurta može se kretati od 90 milijardi do 500 milijardi CFU po porciji. (CFU je skraćenica za jedinice koje formiraju kolonije, što je broj bakterija koje se mogu podijeliti i formirati kolonije.) Samo se uvjeri da tražiš riječi „žive i aktivne kulture” na etiketi kada kupuješ jogurt.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum