Trenutno čitaš
Probaj ukusne domaće raviole sa špinatom

Probaj ukusne domaće raviole sa špinatom

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ko ne voli tjesteninu? Mi je naprosto obožavamo. Probali smo ovaj recept i morali smo da ga podijelimo sa tobom, jer je ultra ukusan, a može da posluži kao ručak i kao večera. Iako izgleda da ima mnogo posla, nije uopšte komplikovano, a okus koji imaju domaći ravioli, ne može da se uporedi sa kupljenim ili bilo kojom drugom vrstom punjene tjestenine. Uživaj!

ravioli sa špinatom
Instagram / @plantifullybased
Sastojci

Tijesto

  • 360 g brašna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/4 kašike kurkume
  • 1/2 kašike soli
  • 1/2  – 2/3 šolje mlake vode

Fil

  • 170 g smrznutog špinata
  • 330 g tofu sira
  • 1/2 kašike bijelog luka u prahu
  • 1/4 kašike luka u prahu
  • 1/2 kašike soli (ili po ukusu)
  • 100 g veganske mocarele (narendane)

Sos

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike veganskog putera
  • 2 češnja bijelog luka
  • 4-5 listova svježe žalfije
Priprema

Nasuti brašno u veliku posudu. Dodati maslinovo ulje, so, kurkumu i 1/4 šolje vode. Viljuškom miješati tijesto. Povremeno dodavati vodu. Vodu dodavati polako, kako ne bi dodali previše. Kada je spremno, tijesto mijesiti rukama. Mijesiti 4-5 minuta, dok se ne formira glatka lopta od tijesta. Poklopiti i odložiti u frižider.

Za pripremu fila, špinat odmrznuti ili u mikrovalnoj, ili ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrzne. Prije upotrebe špinata, iscijediti vodu. Kada je špinat spreman, izmrviti tofu i dodati mlijeko (biljnog porijekla), začine i vegansku mocarelu. Viljuškom sve pomiješati. Takođe, za ovaj korak se može koristiti i blender ili procesor za hranu.

Izvaditi tijesto iz frižidera i podijeliti ga na 4 jednaka dijela. Na površini na koju smo prethodno stavili brašno uzeti jedan dio tijesta i razvući ga oklagijom. Za ovo će biti potrebno 4-5 minuta. Tijesto razvlačiti, dok ne postane toliko tanko, da je gotovo providno. Zatim dodati jednu kašiku fila na jedno razvijeno tijesto. Možeš napraviti 2 reda od 5 – 6 raviola u zavisnosti od prostora koji imaš. Prstima utrljati vodu između mjesta gdje se nalazi fil. Staviti drugo razvijeno tijesto na vrh i pritisnuti, kako bi se sjedinilo.

Rezačem za pizzu ili nožem (ili ako imaš poseban rezač za raviole) izrezati raviole. Viljuškom, prethodno umočenom u brašno “zapečatiti” rubove i staviti pripremljene raviole u nabrašnjenu posudu. Kada su svi ravioli spremni, staviti ih u ključalu vodu. Kuhati 3-4 minute (ili dok ne isplivaju na površinu).

Pročitaj
pločice od kukuruznih pahuljica

Za sos spojiti sve sastojke u šerpu. Skuhane raviole staviti u šerpu, kako bi upili sav ukus. Prije serviranja staviti na tanjir i dodati svježu žalfiju.

Pogledaj postupak u videu:

Izvor: plantifullybasedblog.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum