Trenutno čitaš
Prednosti cinka koje bismo trebali znati

Prednosti cinka koje bismo trebali znati

Jysk
Jysk

Cink je esencijalni mineral potreban za zdrav rast. Ima ključnu ulogu u imunološkom funkcionisanju i zacjeljivanju rana. Osim toga, cink je potreban za stotine funkcija enzima, u zgrušavanju krvi, u sintezi proteina i DNK, te još mnogo toga!

Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), preporučena dnevna količina cinka je 11 miligrama za odrasle muškarce i 8 miligrama za odrasle žene. Veći unos cinka, bliži 11-12 miligrama, preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Koje su zdravstvene prednosti cinka?

prednosti cinka
Foto: unsplash

Imuni sistem i zacjeljivanje rana

Imunom sistemu tijela je potreban cink da bi obavio svoj posao. Istraživanja su pokazala da je cink ključan za normalan razvoj i funkciju stanica koje posreduju u prirodnom imunitetu. “Cink može pomoći u smanjenju težine i trajanja prehlade”, kaže Jackie Newgent, nutricionistkinja.

Neke studije sugerišu da pastile ili sirup s cinkom pomažu u bržem oporavku od prehlade ako ih počnemo uzimati u roku od 1 do 3 dana nakon što smo se prehladili. Međutim, prema NIH-u, potrebno je više studija kako bi se odredila najbolja doza i oblik cinka, kao i koliko često i koliko dugo ga treba uzimati prije nego što se cink može preporučiti kao tretman za prehladu.

Cink takođe pomaže našoj koži da ostane zdrava. Koža je u stalnom stanju obnavljanja, postavljajući veliku potražnju za enzimima i proteinima na bazi cinka koji usmjeravaju ovaj proces. Istraživanja su pokazala da je važnost cinka posebno vidljiva u zacjeljivanju rana i smanjenju upale.

Dijareja

Dijareja može uzrokovati dehidraciju, koja može biti opasna po život ako se ne liječi. Studije su pokazale da suplementi cinka pomažu u smanjenju simptoma i trajanja dijareje kod djece iz zemalja u razvoju, od kojih mnoga imaju manjak cinka ili su na neki drugi način neuhranjena.

Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju da djeca sa dijarejom (u slučaju sumnje na neuhranjenost) uzimaju cink 10-14 dana (20 mg/dan, ili 10 mg/dan za odojčad mlađu od 6 mjeseci). Međutim, nije jasno mogu li suplementi cinka pomoći u liječenju dijareje kod djece koja dobivaju dovoljno cinka kroz ishranu.

prednosti cinka
Foto: unsplash

Starosna makularna degeneracija (AMD)

Starosna makularna degeneracija (AMD) je bolest oka koja postepeno uzrokuje gubitak vida. Istraživanja pokazuju da cink može pomoći u usporavanju napredovanja AMD-a. Ako imaš ili razvijaš bolest, možda treba da razgovaraš sa svojim ljekarom o uzimanju dijetetskih suplemenata cinka.

Šta se dešava ako nam nedostaje cinka?

„Nedostatak cinka može se manifestovati na mnogo načina“, kaže Newgent. To može uključivati ​​reproduktivne probleme, smetnje u čulu ukusa i slabo zacjeljivanje rana. U zemljama u razvoju gdje je manjak cinka češći, djeca mogu doživjeti usporen rast, uključujući zakašnjeli seksualni razvoj, kao i impotenciju kod muškaraca.

Nedostatak cinka najčešće se javlja kod žena koje su trudne, jer su njihove potrebe povećane tokom trudnoće, kod onih s genetskom mutacijom koja narušava apsorpciju cinka, kod onih koje su imale barijatrijsku operaciju koja mijenja apsorpciju nutrijenata i kod onih s alkoholizmom.

Prema NIH-u, nedostatak cinka takođe može uzrokovati gubitak kose, dijareju, rane na očima i koži te gubitak apetita. Mogu se javiti i gubitak težine, problemi sa zacjeljivanjem rana, smanjena sposobnost okusa hrane i niži nivoi budnosti.

Pročitaj

prednosti cinka
Foto: unsplash

Postoje li nuspojave prekomjerne konzumacije cinka?

“Previše cinka može uzrokovati glavobolje, vrtoglavicu, mučninu ili povraćanje, bol u stomaku i loš apetit”, kaže Newgent. Ona dodaje da “višak cinka s vremenom može ometati apsorpciju bakra i magnezijuma – i može imati suprotan učinak od onoga što želimo, poput negativnog uticaja na funkcionisanje imuniteta.”

Vjerovatnije je da će se toksičnost cinka javiti upotrebom suplemenata cinka, a ne unosom hrane.

Koje namirnice su bogate cinkom?

Najbolji način da uneseš više cinka u svoj organizam je hrana bogata cinkom, za razliku od dodavanja još jednog suplementa svom režimu.

Newgent, nutricionistkinja, kaže da sljedeća biljna hrana nudi značajnu količinu cinka:

  • Mahunarke (grah, slanutak i sočivo)
  • Orašasti plodovi
  • Sjemenke
  • Gljive
  • Tofu
  • Avokado

 

Izvor: prevention.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum