Trenutno čitaš
Saznaj koji sokovi usporavaju starenje

Saznaj koji sokovi usporavaju starenje

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Starenje je neminovan proces i u njemu nema ništa loše ili čudno. Prirodno je da svi starimo, ali neki ipak stare malo sporije. Određene vrste sokova mogu usporiti proces starenja i pomoći tijelu, dok doživljava promjene vezane za godine, a njihovim unosom poboljšaćemo i svoje cjelokupno zdravlje.

Foto: eatthis
Sok od nara

Nar obiluje antioksidansima, poput polifenola, koji mogu pomoći u smanjenju upale, borbi protiv raka i smanjenju krvnog pritiska. Pored ovih prednosti, poznato je da divlji šipak ima jedinstveni efekat na starenje ćelija tijela.

Nar sadrži molekul, koji mikrobiom crijeva pretvara u nešto što se zove urolitin A, spoj koji može pomoći da mitohondrijski proces bude zdrav.

Sok od mrkve

Mrkva sadrži brojne antioksidanse, koji mogu biti od koristi zdravlju. Na primjer, bogata je luteinom, za koji se zna da pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i mozga.

Bogata je i drugim antioksidansom zvanim beta karoten, koji tijelo zapravo može koristiti da stvori vitamin A. Studija objavljena u Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, otkrila je da beta karoten može pomoći u smanjenju rizika od raka, ali takođe utiče i na cjelokupno zdravlje i na usporavanje starenja.

Foto: eatthis
Sok od cvekle

Ovaj moćni napitak, definitivno pomaže da se starenje uspori. Studija Redox Biology otkrila je da su oni koji su pili sok od cvekle, imali izraženiji nivo specifične vrste bakterija, koje pomažu kod kognitivnog i vaskularnog zdravlja od učesnika koji su pili placebo piće.

Pročitaj
smokve

Ovi rezultati su posljedica visoke koncentracije nitrata koji se nalaze u cvekli, koji su korisni u održavanju zdravih krvnih sudova, a istovremeno poboljšavaju kognitivne funkcije kako starite.

Sok od pšenične trave

Za nekog je sok od pšenične trave prilično neprijatnog ukusa. Ali zdravstvene prednosti i svojstva protiv starenja su vrijedni da konzumiramo ovaj moćni napitak. Ako u našu ishranu uključimo konzumaciju ovog soka, spečavamo rizik od raznih bolesti i doprinosimo očuvanju zdravlja, čime usporavamo starenje našeg tijela.

Izvor: eatthis.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum