Trenutno čitaš
3 zdrava i moćna wellness napitka za zimu

3 zdrava i moćna wellness napitka za zimu

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ako želiš zdrave napitke koji će podići tvoj imunitet i tvoje raspoloženje treba da razmisliš o ovim receptima. Superhrana, začini i drugi sastojci u manjim dozama imaju za cilj jačanje imuniteta, pomoć pri varenju ili borbu protiv prehlade; mnogi se dugo koriste kao tretmani u tradicionalnoj medicini i imaju naučne dokaze koji dokazuju njihove prednosti (iako su za neke potrebna dalja istraživanja).

wellness napitak
Foto: freepik.com

Ove “wellness injekcije” sadrže korisne sastojke, ali ništa ne može zamijeniti dobro izbalansiranu ishranu. Na primjer, čašica jabukovog sirćeta će imati neke zdravstvene prednosti i mogla bi pomoći kod kratkotrajne žgaravice, ali ne nadoknađuje štetu prerađene hrane i slatkih napitaka koje konzumiraš tog dana.

Konzumiranje zdrave hrane bogate nutrijentima je od primarne važnosti, ali ove lake za napraviti “wellness injekcije” mogu pomoći u dodavanju dodatnih vitamina, antioksidanata i minerala u tvoju ishranu.

Đumbir + limun za jačanje imuniteta

Čaj od đumbira i limuna je uobičajen lijek za prehladu, i to s dobrim razlogom. Pokazalo se da vitamin C – koji je prisutan u limunu – smanjuje i trajanje i težinu prehlade. Đumbir takođe sadrži vitamin C, zajedno s drugim antioksidantima, a gingerol – biljni spoj koji se nalazi u đumbiru – ima protuupalna svojstva.

U sokovniku pomiješaj pola jabuke, limun (oljušten i očišćen od sjemenki), po 1 kašičicu đumbira i kurkume u prahu (ili po jedan komadić svakog ako ih koristiš svježe) i prstohvat kajenskog i crnog bibera. Jabuka dodaje malo slatkoće (i naravno, malo voća tvojoj ishrani), ali ako nemaš sokovnik, preskoči je i dodaj malo vode.

wellness napitak
Foto: freepik.com

Jabukovo sirće + med

Potrebna su dalja istraživanja o prednostima jabukovog sirćeta, ali mnogi ljudi smatraju da je efikasan kao kućni lijek za ublažavanje refluksa kiseline i simptoma žgaravice. Sirće, napravljeno od zgnječenih jabuka s dodatkom kvasca i bakterija, pomaže u ravnoteži želučane kiseline, iako ga prije konzumiranja treba razrijediti vodom kako bi se ublažilo peckanje kada se proguta.

Sirćetna kiselina – takođe može ubiti bakterije, zbog čega se obično koristi u čišćenju. Budući da ova kiselina može oštetiti gleđ na zubima, pij jabukovo sirće kroz slamčicu kada je to moguće, uz razrjeđivanje.

Za ovaj jednostavan napitak potrebne su samo 2 supene kašike jabukovog sirćeta, 1 kašičica meda (za slatkoću) i 30ml vrele vode. Pijuckaj ovaj topli napitak poput čaja umjesto da popiješ sve odjednom. Toplina vode – kao i svi topli napici – dobra je za probavu, što ga čini vrlo pogodnim za želudac.

Pročitaj

wellness napitak
Foto: freepik.com

Jabukovo sirće + limun + kurkuma + crni biber

Ovaj napitak kombinuje prednosti jabukovog sirćeta i limuna sa kurkumom: začin sa dubokim ljekovitim korijenima, a koristio se u mnogim tradicionalnim indijskim medicinskim sistemima – posebno u ajurvedi.

Kurkuma takođe ima protuupalna i antioksidativna svojstva, ali se nažalost ne apsorbuje dobro u krvotok. Piperin – spoj koji se nalazi u crnom biberu – pomaže da kurkuma bude „biodostupnija“ i da je tijelo lakše koristi, tako da mnoge wellness mješavine s kurkumom takođe uključuju biber. Neka istraživanja su otkrila da kurkumin (glavni aktivni sastojak kurkume) može spriječiti ili pomoći u liječenju brojnih bolesti uključujući srčane bolesti, artritis, Alchajmerovu bolest, dijabetes i depresiju.

Pomiješaj 1 kašičicu jabukovog sirćeta sa 1 kašičicom svježeg limunovog soka, ½ kašičice kurkume, sa prstohvatom crnog bibera i vodom, da napraviš ovaj napitak.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum