Trenutno čitaš
Pogledaj najbolje fotografije s putovanja iz 2022.

Pogledaj najbolje fotografije s putovanja iz 2022.

Gala Home
Gala Home

Profesionalni i fotografi amateri iz cijelog svijeta prijavili su svoje najbolje snimke na izbor Travel Photographer of the Year 2022. Od ovih inspirativnih fotografija, stručni žiri odabrao je pobjednike za portfolio, kao i njihove najbolje pojedinačne snimke. Na kraju, slovenačkom fotografu Matjažu Krivicu dodijeljena je glavna nagrada i titula Travel Photographer of the Year.

Foto: Lorenz Berna (Italy)

Bilo da je lovio prirodnu katastrofu na Kanarskim ostrvima ili dokumentovao ugrožene divlje životinje u Keniji, Krivic je iskoristio svoje bogato iskustvo kako bi kreativno zaokrenuo svoje fotografije. Za Krivica je pobjeda bila kruna rada, jer učestvuje u takmičenju od 2003. godine.

Foto: Roie Galitz (Israel)

„Sada, 20 godina kasnije, dobio sam najvišu nagradu, što me čini veoma ponosnim i mnogo mi znači“, kaže on. “Putovanja i fotografija su moja strast i veliki dio mog života otkad se sjećam, a ova nagrada me inspiriše da nastavim sa svojim putovanjem.”

Foto: Matjaz Krivic (Slovenia)

Za osnivača takmičenja Chrisa Coea, vidjeti da je Krivic konačno odnio veliku nagradu, bilo je posebno značajno. On je takođe prilično ponosan i na druge dobitnike ove godine, jer su pričali važne priče o našoj planeti i njenim stanovnicima – i ljudima i divljim životinjama.

najbolje fotografije s putovanja
Foto: Scott Portelli (Australia)

“Naši najnoviji pobjednici čine fascinantnu kolekciju fotografija,” kaže Coe. “Od jako moćnih do izuzetno suptilnih, osjetljivih i prekrasnih, oni dopiru do svakog kutka svijeta i pokrivaju svaki aspekt putovanja kamerom. Očuvanje i održivost prožimaju kolekciju i ilustruju ulogu koju fotografija može imati u stvaranju svijesti o problemima s kojima se suočava naša planeta.”

Pročitaj

najbolje fotografije s putovanja
Foto: Jaroslav Hora (Czech Republic)

Sve pobjedničke fotografije, koje su odabrane od preko 20.000 prijavljenih, mogu se pogledati u online galeriji pobjednika. A tokom cijelog mjeseca maja, izložba na otvorenom u Kraljevskom fotografskom društvu i Fondaciji Martin Parr u Bristolu, Engleska, ugostiće sve pobjedničke fotografije. Besplatna izložba, koja je otvorena sedam dana u nedjelji, dio je veće manifestacije koja će ugostiti i pobjednike za najboljeg fotografa divljih životinja i za fotografa godine.

najbolje fotografije s putovanja
Foto: Marina Spironetti (Italy)
najbolje fotografije s putovanja
Foto: Magdaléna Straková (Czech Republic)
najbolje fotografije s putovanja
Foto: Dana Allen (USA)
Foto: John Seager (UK)
najbolje fotografije s putovanja
Foto: Panos Laskarakis (Greece)
najbolje fotografije s putovanja
Foto: Katy Gomez Catalina (Spain)
Foto: Veronika K Ko (Bulgaria)
najbolje fotografije s putovanja
Foto: Romain Miot (France)

Izvor: mymodernmet.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum