Praznici su pravo vrijeme za raskošne, ali jednostavne deserte koji mirišu na topli dom. Ako želiš impresionirati goste, a nemaš mnogo vremena za pečenje, ovaj recept za cheesecake u čaši je savršeno rješenje.
Uz samo nekoliko sastojaka, stvorićeš pravo čudo u čaši koje izgleda i miriše na praznike.
Šta će ti trebati za cheesecake u čaši?
- Keksi – po izboru (plazma, digestive ili omiljeni praznični keksi)
- Ricotta sir – za kremastu teksturu
- Jogurt – daje svježinu
- Džem od jagoda – za sočan završni sloj
Priprema:
Priprema podloge. Samelji kekse u blenderu dok ne dobiješ sitnu, pješčanu teksturu. Stavi ih na dno čaša za prvi sloj. Ovaj sloj donosi hrskavost i savršenu bazu za desert.
Priprema kreme. Pomiješaj ricottu i jogurt u jednakom omjeru (50/50) dok ne dobiješ glatku i kremastu smjesu. Ovo je drugi sloj koji dodaje laganu i osvježavajuću notu desertu.
Voćni završetak. Na sloj kreme ravnomjerno rasporedi džem od jagoda. Ovaj sloj ne samo da pruža slatkoću, već i predivan kontrast u bojama.
Hlađenje. Stavi čaše u frižider na 2-3 sata kako bi se desert lijepo stegao i ukusi proželi.
Dekoracija. Pravi praznični ugođaj dolazi s dekoracijom. Ukrasi desert medenjacima, svježim borovnicama, grančicama bora ili crvenim trakama kako bi izgledao kao da je izašao iz bajke.
Cheesecake u čaši je savršena kombinacija hrskave podloge, kremastog punjenja i sočnog džema od jagoda. I što je najbolje – nećeš provesti sate u kuhinji!
Prijatno i sretni praznici!