Trenutno čitaš
Po Ayurvedi postoji pet ključnih namirnica koje poboljšavaju opšte zdravlje organizma

Po Ayurvedi postoji pet ključnih namirnica koje poboljšavaju opšte zdravlje organizma

Ayurveda je jedan od najstarijih oblika holističke medicine koja se temelji na dugovječnom i ispunjenom životu u potpunoj harmoniji tijela, duha i duše. Ovom harmonijom osigurava se zdravlje i najveći kvalitet života. 

Prema Ayurvedi zdravlje ne znači samo tjelesno blagostanje, nego i to da između duha, osjećaja i duše vladaju mir i ravnoteža. Holistički aspekti Ayurvede znače da ovdje nije riječ samo o nauci, nego i o filozofiji života.

“Ayurveda je umjetnost svakodnevnog života u skladu sa zakonima prirode”. Ova tradicionalna indijska nauka o zdravlju propagira korišćenje prirodnih namirnica za postizanje idealne ravnoteže. Prema Ayurvedi hrana je lijek za život u harmoniji. Donosimo pet ključnih sastojaka koje konzumira svaki sljedbenik Ayurvede.

Pexels

Đumbir – Ova začinska biljka stimuliše nervni sistem, poboljšava cirkulaciju, probavu i asimilaciju hranjivih materija. Možeš napraviti jednostavan čaj od đumbira tako što ćeš ovu biljku narezati na tanke kriške i preliti je vrelom vodom. Nakon petnaest minuta, možeš konzumirati topli napitak. Odlična su i eterična ulja od ove biljke koja otklanjaju bolove u mišićima, a smatraju se i odličnim afrodizijakom.

Maslac – Ghee je koncentrovani maslac i u Ayurvedi se koristi kao eliksir života i sredstvo za podmlađivanje. Ovaj maslac je mliječni proizvod koji je odličan za probavni sistem, a samim tim djeluje i cjelokupno zdravlje organizma. Osim toga, dokazano deluje umirujuće i liječi nesanicu, pa se preporučuje se da se kašika maslaca rastopi u velikoj čaši toplog organskog mlijeka sa dodatkom malo cimeta i da se ovaj čarobni napitak popije prije spavanja.

Pexels

Kurkuma – Ovaj začin se koristi u kineskoj medicini već hiljadama godina radi smanjenja upale i bolova. Može se konzumirati kao dodatak prirodnim sokovima, kao tinktura, čaj ili se može koristiti lokalno odnosno da se stavi da bolno mesto. Kurkuma u prahu u kombinaciji sa medom i mlijekom odlična je za liječenje prehlade ili gripe. Kurkumom se liječe alergije ili drugi problemi sa kožom. Djelotvorne materije iz kurkume imaju protivupalni i antialergijski učinak, te ubrzavaju zarastanje rana. Takođe povoljno djeluje i na nervni sistem, te pomaže u probavnim smetnjama.

Pročitaj

Crni biber – Ovaj začin je snažan antioksidans sa antibakterijskim svojstvima i sadrži bitne hranjive materije kao što su mangan, kalijum, vitamini C i K. Osim što se koristi kao dodatak hrani, postoje i eterična ulja od bibera koja mogu da pomognu u liječenju bolova, reume, cirkulacije i iscrpljenosti.

Nim – List ove biljke ima gotovo čaroban učinak na kožu, pa se zato često koristi u kozmetičkoj industriji. Stablo ove biljke je tradicionalni zaštitnik mnogih sela u Indiji, a ovo drvo je odlično kao antiseptik, deluje protiv svih vrsta upala, odličan je i u liječenju ekscema, akni, ali i za jačanje kose.

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum