Ako postoji desert koji može u isto vrijeme mirisati na djetinjstvo, sunčana poslijepodneva i bezbrižne trenutke, onda je to Peach Cobbler Dump Cake. Iza ovog nepretencioznog naziva krije se rustikalni američki klasik koji se sve više vraća na velika vrata – kako zbog jednostavnosti pripreme, tako i zbog neodoljive kombinacije sočnih breskvi i mekanog biskvita.
Savršen za vikende kada želite nešto slatko, a nemate ni volje ni vremena za komplikovane recepte.
Sastojci:
Za nadjev od breskvi:
- 800 g zrelih breskvi (ili 2 konzerve breskvi u vlastitom soku, ocijeđene)
- 50 g smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 1 kašika limunovog soka
- Prstohvat soli
Za biskvitnu smjesu:
- 150 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 120 ml mlijeka
- 80 g otopljenog maslaca (plus malo za podmazivanje)
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrij rernu na 180 °C i lagano namasti keramičku ili staklenu posudu za pečenje (idealno veličine 20×30 cm). Zatim pripremi breskve – ako imaš svježe, oguli ih i nareži na tanke kriške. U zdjeli ih pomiješaj sa smeđim šećerom, cimetom, vanilijom, limunovim sokom i prstohvatom soli. Sve to rasporedi po dnu posude i neka te ne brine što izgleda pomalo “neuredno” – u tome je čar.
U drugoj zdjeli pripremi biskvitnu smjesu: pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dodaj mlijeko, ekstrakt vanilije i otopljeni maslac. Izmiješaj pjenjačom tek toliko da dobiješ glatku smjesu – i pažljivo je prelij preko breskvi. Nemoj miješati! Tokom pečenja će se sve samo složiti – i stvoriti onaj karakteristični cobbler izgled: hrskav vrh, sočna sredina, karamelizovano voće na dnu.
Peci 40 do 45 minuta, dok ne zamiriše cijeli stan i površina ne dobije zlatnu boju. Poslužite toplo – po mogućnosti s kuglom sladoleda od vanilije.