Trenutno čitaš
Oživi zimske večeri uz savršeno kuvano vino

Oživi zimske večeri uz savršeno kuvano vino

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Iako je adventska euforija iza nas, zima još traje a ništa ne zagrijava dušu i tijelo poput mirisa i okusa kuvanog vina koji se širi kroz topli dom.

Ovaj napitak je aromatična priča koja oživljava zimske večeri. U nastavku donosimo recept.

Sastojci: 

  • 2 klementine
  • 1 limun
  • 1 limeta
  • 200 g šećera
  • 6 cijelih klinčića
  • 1 štapić cimeta
  • 3 lovorova lista
  • 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 2 boce omiljenog crvenog vina
Freepik

Priprema:

Oprati dobro i oguliti klementine, limun i limete. U veću šerpu na srednje jaku vatru staviti šećer da se kuha. Dodati koru i iscijediti sok klementine. Zatim dodati klinčić, štapić cimeta, lovorov list i naribati muškatni oraščić. Mahunu vanilije prepoloviti uzdužno i dodajtati u lonac, a zatim uliti vino tako da prekrije šećer.

Pročitaj
3 doručka

Kad vino zakuha, pustiti da se kuha otprilike četiri do pet minuta, odnosno sve dok ne dobijemo gusti sirup. Ključno je prvo napraviti sirup da se šećer i začini dobro sjedine, a ostatk vina dodato kasnije da ne bi ispario sav alkohol.

Kada dobijemo sirup, smanjiti temperaturu te dodatim anis i ostatak vina. Lagano zagrijti vino, a nakon otprilike pet minuta, možemo ga poslužiti.

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum