Zamisli doručak koji te mami mirisima cimeta, jabuka i orašastih plodova – baš kao pita od jabuka, ali u zdravijem, bržem izdanju! Ova kremasta ovsena kaša nije samo obrok, već prava poslastica koja spaja tradiciju i praktičnost.
Savršena za početak dana, ona unosi radost i gurmanski užitak u tvoj obrok.
Sastojci za 2-3 porcije:
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 2 kašike chia sjemenki
- 1/3 šolje bademovog brašna
- 1 kašika bademovog putera
- 2 šolje mlijeka (biljnog ili običnog)
- 1 kašičica vanile
- 1 kašika javorovog sirupa (opciono)
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/2 kašičice začina za pitu od jabuka
Za karamelizovane jabuke:
- 1 jabuka
- 1 kašika javorovog sirupa
- Maslinovo ulje
Preliv po želji:
- Grčki jogurt
- Mljeveni bademi i orasi
Priprema:
U šerpu dodaj sve sastojke za kašu. Kuhaj na srednjoj temperaturi, neprestano miješajući, dok se smjesa ne zgusne i ne postane kremasta.
Karamelizovane jabuke:
Jabuku očisti i nareži na tanke kriške ili kockice. U tavu dodaj malo maslinovog ulja i javorovog sirupa. Ubaci jabuke i prži ih na srednjoj temperaturi dok ne postanu karamelizovane. Po potrebi dodaj malo vode da ne zagore.
Kašu sipaj u posude, dodaj karamelizovane jabuke i dekoriši grčkim jogurtom, mljevenim bademima i orasima.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.