Trenutno čitaš
Ovo su top 3 namirnice za povećanje kolagena za sjajnu, mladoliku, zategnutu i blistavu kožu 

Ovo su top 3 namirnice za povećanje kolagena za sjajnu, mladoliku, zategnutu i blistavu kožu 

Kako starimo, stanje i izgled naše kože sve više zavise od naših prehrambenih izbora. Da bismo postigli mladoliku, lijepu i blistavu kožu i ukupno dobro zdravlje, zdravstveni stručnjaci preporučuju uključivanje određenih namirnica koje spadaju u super hranu.

Iako bore prate prirodni proces starenja, prioritet je zdravlje kože koje je ključno za mentalno blagostanje i samopouzdanje. Dermatolozi naglašavaju da je unutrašnja njega tijela esencijalna za postizanje sjajne, lijepe i mladolike kože. I dok postoji mnogo namirnica koje mogu poboljšati proizvodnju kolagena, ove tri namirnice ističu se svojom raznolikošću i snažnim prednostima za kožu. Uključi ove super food namirnice za zdraviju i sjajniju kožu.

Foto: freepik

Avokado

Avokado je “izvrsna super hrana” za sjajnu i lijepu kožu, Preporučuje se konzumiranje avokada na različite načine, poput uključivanja u salate, u sendviču, u smutiju, u tortilji. Avokado je bogat vitaminom E i korisnim mastima koje štite od starenja i sunčevih oštećenja kože. Njegov sadržaj vitamina A pomaže u obnavljanju kolagena kože. Dodatno, zbog mononezasićenih masti, avokado podstiče osjećaj sitosti i može pomoći u upravljanju težinom.

pexels

Bjelanjak od jaja

Bjelanjak od jaja je drugi izvor obogaćen kolagenom. Prirodni kolagen i aminokiseline prisutni u bjelanjku podržavaju sintezu kolagena u tijelu, što je ključno za borbu protiv finih linija i bora. Konzumiranje do sedam jaja sedmično smatra se korisnim za zdravlje kože, bez narušavanja zdravlja srca. Iako neki preferiraju samo bjelanjak, treba napomenuti da se time izostavlja žumanjak, komponenta koja sadrži protein, ali i holesterol.

Pročitaj
Miley Cyrus

The Spruce Eats / Leah Maroney

Paradajz

Paradajz se ističe kao lako dostupna super hrana koju dermatolozi preporučuju za zdravlje kože. Njegovo bogatstvo beta-karotenom i vitaminom C, značajno doprinosi vitalnosti kože. Značajni pigment u paradajzu, likopen, ne samo da štiti kožu od UV oštećenja, već i udvostručuje proizvodnju kolagena. S obzirom na visok sadržaj vitamina C, uključivanje paradajza u dnevne obroke, poput salata ili doručka, pruža višestruke vitamine i minerale za kožu.

pexels

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum