Trenutno čitaš
Ovo povrće sadrži više proteina od mesnog odreska

Ovo povrće sadrži više proteina od mesnog odreska

Indomie
Indomie

U svijetu u kojem ishrana zasnovana na biljkama postaje sve popularnija, lako je izgubiti iz vida koliko proteina ljudi zaista trebaju jesti, da bi bili zdravi. Postoji mnogo drugih namirnica pored mesa i mesnih prerađevina, koje doprinose dnevnom unosu proteina.

Foto: pexels

Prema Healthline-u, hrana pogodna za vegane poput badema, kikirikija, leće i kinoe je odlična opcija, baš kao što su mlijeko, jaja i grčki jogurt za ljude koji nisu vegani. Ali postoji jedno povrće, koje ih nadmašuje kada je u pitanju sadržaj proteina; zapravo, sadrži više proteina nego mesni odrezak.

Kao i većina zelenog povrća, brokula je odličan izvor nekoliko različitih vrsta nutrijenata. Ima dobru zalihu vitamina C i K, kao i dosta kalijuma, navodi Healthline. To će čak povećati i naš unos vlakana. Da ne spominjemo, brokula je mnogo bolja opcija za zdravlje srca, od mesa.

Foto: pexels

Ali ono što bi moglo biti najviše iznenađujuće je da brokula zapravo ima više proteina od mesnog odreska, kada ih uporedimo prema kalorijama. Healthline objašnjava, da jedna šolja brokule ima samo 31 kaloriju (u odnosu na mesni odrezak 179 kalorija sa masti). Za tu veličinu porcije, 33% – više od trećine – kalorija iz brokule su proteini. To je odlična vijest za sve one, koji pokušavaju dodati više proteina u svoju prehranu bez dodavanja više mesa u svoje obroke.

Pročitaj

Zato se odluči za brokulu i ispuni svoje proteinske ciljeve; ovo vlaknasto zeleno povrće je zdrava proteinska super hrana.

Izvor: tastingtable.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum