Trenutno čitaš
Iznenađujući razlog zašto ne bi trebali izbacivati ugljikohidrate iz ishrane

Iznenađujući razlog zašto ne bi trebali izbacivati ugljikohidrate iz ishrane

Jysk
Jysk

Ugljikohidrati se često smatraju glavnim uzrokom debljanja, zbog njihove kalorične prirode što mnoge ljude navodi da ih potpuno uklone iz ishrane u nadi da će se dogoditi značajne promjene na vagi.

Foto: pexels

Izbacivanjem ugljikohidrata iz plana ishrane, naše tijelo može biti izloženo određenim nuspojavama. Ako želiš da saznaš i bolje razumiješ implikacije uklanjanja uglikohidrata iz prehrane i šta bi bilo dobro raditi  umjesto toga za postizanje zdravog napredka bez ograničenja, na pravom si mjestu.

Važno je imati na umu da ugljikoidrati funkcionišu kao primarni izvor energije našem tijelu, pa isključivanje namirnica koje sadrže ugljikohidrate u ime gubitka tjelesne težine, zapravo može dovesti do velikog pada energije.

S obzirom na to da su ugljikohidrati primarni izvor energije našeg tijela i najpristupačniji oblik „goriva“ za naše ćelije, ne bi trebalo da ih zapostavljamo u ishrani . Trebalo bi da radimo za svoje tijelo, a ne protiv njega. Nizak unos ugljikohidrata ne samo da utiče na naše fizičke performanse, već stvara i „maglu“ u mozgu kojem je potrebna energija da bi optimalno funkcionisao.

Foto: pexels

Žrtvovati hranu zarad ciljeva kao što je mršavljenje, može imati dugotrajne posljedice na nivo energije i normalno funkcionisanje mozga, a da uopšte ne ponudi nikakve održive rezultate mršavljenja. Stručnjaci navode, da u početku može doći do gubitka kilograma nakon izbacivanja ugljikohidrata iz ishrane, ali isto tako postoji i opasnost za cjelokupni metabolizam.

Smanjenje tjelesne težine najbolje se postiže unošenjem održivih promjena u životni stil, koje su primjenjive na duge staze. Većina modernih dijeta sa malo ugljikohidrata nije održiva, pa stručnjaci preporučuju integriranje ovih namirnica u prehranu, unos zdrave i raznovrsne hrane, što je odličan način za mršavljenje i očuvanje energije.

Pročitaj

Bez obzira da li je u pitanju dijeta ili neki drugi razlog, izbacivanje ugljikohidrata iz ishrane je potpuno pogrešan i nezdrav način da se dođe do određenog cilja. Biranje namirnica, koje su bogate zdravim, složenim ugljikohidratima, kao što su žitarice, raznovrsno povrće i voće siguran je način da tijelo dobije dovoljno nutrijenata, energije, vlakana a pritom ostane zdravo.

Izvor: shefinds.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum