Trenutno čitaš
Kokosovo ulje je idealno za njegu kože

Kokosovo ulje je idealno za njegu kože

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Dobra vijest o ovim zasićenim mastima je da imaju mnogo prednosti za kožu: poboljšavaju hidrataciju, ali i mogu začepiti pore, upozorava Marnie Nussbaum, mr.sc., dermatolog iz New York-a. Nussbaum i Holly Montgomery, klinički estetičari u Nussbaumovoj praksi, opisuju kako najbolje koristiti kokosovo ulje za njegu kože.

Foto: Pinterest
Prvo i najvažnije: Koje su koristi za njegu kože od kokosovog ulja?

„Kokosovo ulje je izuzetno bogato masnim kiselinama srednjeg lanca i zato poboljšava hidrataciju kože“, rekla je dr. Nussbaum. Te masne kiseline srednjeg lanca (zaštićene masti), poboljšavaju funkciju barijere kože, usporavajući gubitak vode (isparavanje) i pomažu koži da se očisti od mikroorganizama. Kokosovo ulje ima antimikrobna i antibakterijska svojstva, koja mogu spriječiti infekcije na koži kao što su ekcemi i seborični dermatitis, rekla je dr. Nussbaum. „Ali ulje teži da bude na vrhu kože, začepljajući pore. Ovo je važno: Ljudi čuju antibakterijski i misle protiv akni, ali kokosovo ulje može izazvati izbijanje istih. Ne bi trebalo da se koristi kao lijek za akne“, rekla je dr. Nussbaum.

Dakle, ko bi trebao koristiti kokosovo ulje?

Kokosovo ulje je najbolje za vrlo suhu kožu ili za onu sa upalom, kao što je ekcem. „Savjetujem pacijentima da koriste organsko djevičansko kokosovo ulje, koje nije pomješano sa drugim uljima. Prvo testirati da vidiš kako tvoja koža reaguje, a zatim ga polako uvesti u režim njege kože.“ poručuje dr. Nussbaum.

Foto: pexels
Ok, kako da ga koristim?

Nussbaum i Montgomery predlažu pet načina za dodavanje kokosovog ulja u vašu postojeću rutinu.

  1. Koristi ga kao sredstvo za uklanjanje šminke

Lagano masiranje kokosovog ulja na kožu i oko očiju ukloniće šminku. Kada završiš, obriši lice vlažnom maramicom. Kada nanosiš kokosovo ulje i ukloniš ga, koža će iskusiti prednosti kokosovog ulja – a ne moraš da brineš da će ostaviti masni sloj iza sebe.

  1. Dodaj malo u kremu za oči

Dodavanje nekoliko kapi ulja u kremu za oči će povećati hidrataciju. Koža oko naših očiju ima manje žlijezde koje proizvode ulje (jedan od uzroka boranja na tom području). Dakle, čak i samo malo kokosovog ulja pomiješanog s kremom za oči, će pomoći koži da bude hidrirana.

  1. Koristi ga kao hidratantnu kremu za tijelo

Kokosovo ulje poboljšava barijernu funkciju zbog zasićenih masti – to je pobjeda za ekcematoznu kožu. Ali bez obzira na to da li imaš ekcem ili samo želiš dodatno meku kožu, svako može dodati sloj nakon tuširanja. I svakako ćeš obratiti pažnju na uobičajeno suha područja, kao što su laktovi i stopala.

Pročitaj

Foto: pexels
  1. Takođe je dobro za zaštitu usana

Tvoje usne su jedno od rijetkih područja kože koja nema lojne žlijezde, tako da im nedostaje prirodna zaštita. Koristi ga na usnama kada su suve, posebno zimi.

  1. Odličan je dodatak maskama za lice, koje praviš kod kuće
Maska po Montgomerijevom omiljenom receptu za tretman lica:
  • 1 kašika meda,
  • 1 kašika gline,
  • 1/8 kašike kokosovog ulja i
  • 2-3 kapi svježe iscjeđenog limunovog soka (za masnu/akne kožu) ili organske ružičaste vode (za suhu i staru kožu).

Pomješaj sve u malu zdjelu. Nanesi smjesu na lice i ostavi 10 do 15 minuta, isperi i odradi svoju uobičajenu rutinu čišćenja lica. Ako ostane višak, smjesu stavi u frižider, može stajati do 7 dana. Kada je izvadiš iz frižidera ostavi da se zagrije, promješaj i iskoristi.

Izvor: oprahmag.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum