Trenutno čitaš
Ovo je najbolji restoran na svijetu!

Ovo je najbolji restoran na svijetu!

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

U svijetu postoji mnogo dobrih restorana, pa čak i mnogo odličnih. Ali postoji samo jedan koji sada nosi titulu “najboljeg”: Central. Restoran u Limi, Peru zvanično je proglašen restoranom broj jedan na svijetu od strane The World’s 50 Best Organization – autoritativnog tijela od 1.080 kulinarskih stručnjaka.

Šta ga je pozicioniralo na vrh? Njegov degustacijski meni od 17 slijedova fokusiran je na autohtone sastojke porijeklom iz prašume Amazone, Andskog gorja i peruanske obale.

Gustavo Vivanco Leon

Jela u Central restoranu mogu sadržati sve, od domaćih osnovnih usjeva kao što su kukuruz i slatki krompir, preko tropskog voća kao što je copoazu, do ponekad čak i ribe pirane. „Naporno smo radili da stvorimo sopstvene interpretacije ekosistema Perua“, kaže šef kuhinje Virgilio Martinez, koji vodi Central zajedno sa svojom suprugom Pía Leon. (Leon je nagrađena za najboljeg ženskog kuhara u Latinskoj Americi 2018. i vodi centralni sestrinski restoran, Kjolle.)

Njihova hrana je, da, ukusna, ali i pomiče granice kulinarske umjetnosti. Prvo, u korištenju kuhanja na velikim visinama: „Nudimo jela sa ekstremnih nadmorskih visina Perua, jela koja pripremamo na 3.650 metara nadmorske visine“, objašnjava Martinez. „Za ova jela skupljamo sastojke koje beremo sa naših farmi na ovoj nadmorskoj visini i koje hranimo sa područja 4.000 metara nadmorske visine, kako bismo stvorili svoju interpretaciju tih mjesta.

Zatim, tu je njihova posvećenost prikazivanju biodiverziteta. “Postoje i jela koja predstavljaju očuvanje nekoliko sastojaka”, objašnjava Martinez. „Nudimo jelo koje predstavlja žetvu različitih sorti kukuruza, odnosno različitih sorti kvinoje i drugih pseudožitarica. Ili možemo predstaviti jelo koje prikazuje posebno i jedinstveno povrće s visina kordiljera s Anda, ili neko drugo koje ističe ribe iz amazonskih ekosistema.” Martínez i Leon takođe imaju svoj istraživački centar koji proučava široku paletu jestivih biljaka i plodova Perua, kao i iz cijele Južne Amerike.

Pročitaj

Kada je Central otvoren 2013., brzo je naišao na pohvale kritike i naredne godine je rangiran kao najbolji restoran u Latinskoj Americi od strane The 50 Best. Sada je, međutim, službeno zacementiran kao najbolji na svim kontinentima.

Takođe, osvjetljava reputaciju Lime kao gastronomskog žarišta. Tri restorana iz glavnog grada Perua – Central, Maido i Kjolle – našla su se na listi 50 najboljih na svijetu. U međuvremenu, ista organizacija je Carnaval proglasila jednim od 50 najboljih barova na svijetu. Dakle, za sve ljubitelje hrane koji traže odmor usredsređen na kulinarstvo? Vrijeme je da rezervišu let za Limu.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum