Trenutno čitaš
Top 5 namirnica protiv prehlade i gripe

Top 5 namirnica protiv prehlade i gripe

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Jesen sa sobom nosi niže temperature, ali i varljivo vrijeme za koje nismo uvijek sigurni kako se obući. Hladnoća sa sobom nosi prehadu i gripu koje su neprijatne i mogu da iscrpe organizam. Ono čega se uglavnom pridržavamo, kada je u pitanju prevencija ovih jesenskih i zimskih boljki je povećan unos C vitamina. Ipak, C vitamin sam po sebi nije dovoljan. Evo koje sve namirnice nas štite od prehlade i gripe.

namirnice protiv prehlade
Foto: freepik.com
Bijeli luk

Poznati „narodni ljekar“, bijeli luk, nas štiti od virusa i bakterija, jer sadrži sumporno jedinjenje zvano „alicin“. Ovo jedinjenje proizvodi jake antioksidante koji, kada se rastvore, blokiraju infekciju. Bijeli luk je najbolje konzumirati u sirovom obliku, ali je zbog svog mirisa često nepoželjan. Da ublažiš zadah preporučujemo šolju čaja sa limunom poslije obroka. Čaj će smiriti i eventualne stomačne tegobe.

Citrusi

Citrusno voće je nezaobilazna namirnica kada je u pitanju prevencija prehlade i gripe. Vitamin C možda nije toliko djelotvoran koliko se mislilo, ali ipak može da smanji trajanje bolesti. Ovaj vitamin se bori sa slobodnim radikalima pa će ojačati imunitet. Konzumacijom narandži, limuna, grejpfruta, mandarina, obezbijedićeš dovoljnu količinu ovog vitamina. Skoro je nemoguće pretjerati sa vitaminom C.

namirnice protiv prehlade
Foto: freepik.com
Đumbir

Ovaj začinski korijen ima dugu istoriju upotrebe u alternativnoj istočnjačkoj medicini. Đumbir je odličan za iskašljavanje i zapušen nos, kao i protiv mučnine. Topao čaj od đumbira sa medom i limunom, može biti efikasno sredstvo u borbi protiv prehlade i gripe.

Sjemenke bundeve

Možda je iznenađenje sresti sjemenke bundeve na ovoj listi. One su nam obično zanimljive kao grickalice uz film. Da li znaš da su ove sjemenke jako bogate cinkom, koji je jedan od glavnih pojačivača tvog imuniteta? Osim cink, sjemenke bundeve sadrže i magnezijum, vitamin E i antioksidante. Bundeve su prava jesenska poslastica, i svakako treba da ih dodaš u svoju ishranu.

Pročitaj
ananas

namirnice protiv prehlade
Foto: freepik.com
Med

Med je takođe popularan narodni lijek. Razlog tome su njegova antibakterijska svojstva. Konzumacija meda podstiče brže ozdravljenje i ima prebiotičko djelovanje. Med je najlakše konzumirati u toplom (ne vrućem) čaju ili toploj vodi, zajedno sa nekoliko kapi limuna.

Osim gore navedenih namirnica, u ovom periodu godine poželjno je unositi u organizam mnogo tečnosti (vode, čaja, supe) i generalno više voća i povrća.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum