Ako si jedna od mnogih ljubiteljki hrane na Tiktoku, možda si primijetila da ti se na feedu pojavljuje jarko zelena, super hrskava salata? Ovo brzo i jednostavno jelo je nevjerovatno raznovrsno.
Potrebno je samo nekoliko minuta da se napravi i može poslužiti kao prilog salata ili kao fil za sendviče.
Sastojci:
Za preliv
- 1/2 šolje tahinija
- 1/4 šolje svježe cijeđenog soka od limuna
- 3 kašike tople vode, više po potrebi
- 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
- 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 kašičice Dijon senfa
- 1 kašičica agavinog ili javorovog sirupa
- 1 1/2 šolje listova bebi spanaća
- 3/4 šolje svježih listova bosiljka
- 1/4 šolje krupno nasjeckanog vlasca ili tamnozelenih dijelova zelenog luka
- 2 čena bijelog luka
- 1/4 šolje nutritivnog kvasca, više za ukras, po želji
- 1/2 kašičice košer soli, više po ukusu
- 1/4 kašičice svježe mljevenog crnog bibera
Za salatu
- 1 mala glavica ili 1/2 velike glavice zelenog kupusa
- 3 velike stabljike celera
- 1 srednji krastavac
- 1/2 zelene paprike
- 4 srednja zelena luka
- 1/3 šolje pečenih suncokretovih sjemenki, više za ukras, po želji
Priprema:
Za pripremu dresinga u blender dodaj tahini, limunov sok, toplu vodu, crno vinsko sirće, ulje, senf, agavu, spanać, bosiljak, vlasac, bijeli luk, nutritivni kvasac, so i biber.
Blendaj dok smjesa ne postane veoma glatka i kremasta. Ako je previše gusta, dodaj 1 kašičicu tople vode da postigneš željenu konzistenciju.
Da napraviš salatu, kupus nareži na četvrtine. Ukloni čvrstu stabljiku oštrim nožem, a zatim nareži na kockice. Stavi u veliku zdjelu.
Nareži celer, krastavac i biber. Sitno nareži zeleni luk. Dodaj u činiju sa kupusom.
Povrće prelij dresingom, pa dodaj sjemenke suncokreta. Začini solju i biberom po ukusu. Po želji posluži sa dodatnim pečenim sjemenkama suncokreta i nutritivnim kvascem.
Uživaj u zdravom i ukusnom obroku!