Trenutno čitaš
Ova 4 vitamina su ključna za mladoliku i lijepu kožu

Ova 4 vitamina su ključna za mladoliku i lijepu kožu

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Otkrivamo ti koja četiri vitamina su najbolja protiv starenja kože, a doprinose zategnutoj i blistavoj koži, smanjenje bora i staračkih mrlja…

Iako na tržištu postoji mnogo seruma i krema protiv starenja, oslanjanje samo na te proizvode i zanemarivanje pravilne ishrane i unos vitamina, možda nije najefikasniji način za poboljšanje izgleda kože.

njega lica
pexels

Važno je osigurati da tvoja ishrana sadrži raznovrsno voće, povrće, izvore proteina i zdrave masti, kako bi se održalo opšee zdravlje, ali je takođe važno razmotriti unos vitamina radi potencijalnih anti-aging benefita. Prioritet treba dati uravnoteženoj ishrani koja sadrži adekvatne količine ovih ključnih vitamina ili uzimanju suplemetacije, što može dovesti do značajnog poboljšanja kvaliteta kože.

U nedavnom YouTube videu, stručnjak za njegu kože dr. Anil Rajani, osnivač RajaniMD, istakao je četiri vitamina koja su ključni za očuvanje mladolike, sjajne i vibrantne kože. Ako primjećuješ rane znakove starenja poput sitnih linija, bora ili smeđih mrlja, preporučljivo je fokusirati se na vitamine D, C, E i K.

Vitamin D

Dr. Rajani predlaže uključivanje dodataka vitamina D u rutinu kako bi se održala čvrsta i elastična koža, posebno ako je anti-aging tvoj cilj. Vitamin D, sintetizovan kada se sunčeva svjetlost apsorbuje u kožu, igra ključnu ulogu u zdravlju ćelija kože, doprinoseći tonusu kože i potencijalno sprečavajući stanja poput psorijaze. Dakle, razmotri svakodnevno izlaganje suncu, uz dodatnu suplementaciju vitamina D koji se pije nakon obroka.

pexels

Vitamin C

Obilno prisutan i u vanjskom i unutarnjem sloju kože, vitamin C je hvaljen zbog svojih svojstava u borbi protiv raka, antioksidativnih efekata i uloge u proizvodnji kolagena. Pomaže u održavanju elastičnosti, otpornosti i snage kože, što ga čini čestim sastojkom u proizvodima za njegu kože protiv starenja. Iako oralni unos može poboljšati efikasnost zaštite od sunca, preporučuje se unos od oko 1000 miligrama dnevno putem ishrane i dodataka.

Pročitaj

Vitamin E

Kao i vitamin C, vitamin E djeluje kao antioksidans i prvenstveno štiti od sunčevih oštećenja kada se nanosi na kožu. Može pomoći u sprečavanju tamnih mrlja, bora i foto-starenja, pružajući takođe hranjive sastojke i vlagu suhoj koži. Biraj dnevni unos od oko 15 miligrama, koji se mogu dobiti iz izvora hrane poput orašastih plodova i sjemenki ili dodaj putem suplementacije.

Vitamin K

Dr. Rajani preporučuje uključivanje vitamina K1 u ishranu, naglašavajući njegovu ulogu u zgrušavanju krvi i potencijalne koristi za stanja kože poput strija, vena, ožiljaka i tamnih mrlja. Ciljaj dnevni unos od 90 do 120 mikrograma, koji se može dobiti iz namirnica poput kelja, špinata, zelene salate, kupusa i zelene mahune ili dodaj suplementaciju.

Ukratko, vitamini su ključni za opšte zdravlje, a nedostaci mogu negativno uticati na zdravlje kože i ubrzati starenje. Vitamini C i E, posebno, imaju ključnu ulogu u zaštiti kože od sunčevih oštećenja. Posavjetuj se sa svojim ljekarom ili dermatologom, kako bi se odredio najbolji pristup – bilo putem suplementacije, promjena u ishrani ili proizvoda za njegu kože.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum