Trenutno čitaš
Ovo su najpopularniji trendovi u njezi kože za 2024. godinu

Ovo su najpopularniji trendovi u njezi kože za 2024. godinu

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Godina 2023. je svakako bila godina za intrigantne trendove u njezi kože. Ali ako su nas prethodne godine nečemu naučile, to je da se svijet njege kože stalno razvija.

U njezi kože dolazi do stalnih inovacija u koje vrijedi uložiti svoje vrijeme i novac. Zaista, personalizacija i prilagođavanje su postavljeni kao veliki trendovi za 2024. To je dio šireg pokreta koji je dominirao posljednjih nekoliko godina – spajanje svijeta ljepote i tehnologije koji se u početku činio nepovezanim. Sada više nego ikad, brendovi koriste inovacije u tehnologiji kako bi stvorili rješenja za njegu kože koja su manje komplikovana i pristupačnija.

Evo šta trebaš znati o novim trendovima za njegu kože u 2024.

Peptidi i proteini

Ako pomno pratiš liniju Hailey Bieber Rhode – ili zaista, bilo koji brend za njegu kože – vjerovatno već znaš više o peptidima. Peptidi su aminokiseline koje čine određene proteine koji su kritični za postizanje najboljeg funkcionisanja kože. Postoji mnogo različitih vrsta peptida koji se koriste u njezi kože, od onih koji djeluju kao glasnici koji signaliziraju našim stanicama da stimulišu kolagen i elastin do neuropeptida, koji su peptidi koji signaliziraju mišićima lica da se opuste kako bi izgladili bore.

Iako neuropeptidi nisu novina, neke velike inovacije u ovim peptidima koje mogu dati značajnije rezultate od trenutnih neuropeptida na tržištu. Toliko su efikasni da bi zaista mogli biti alternativa Botoxu.

Niacinamid ne ide nikuda

Niacinamid nije baš nov sastojak, ali se ove godine zaista dokazao. Toliko da će brendovi za njegu kože i dalje težiti tome 2024.

Prednosti niacinamida su beskrajne: pomaže u posvjetljivanju kože, ublažavanju crvenila, minimiziranju pojave proširenih pora (kontrolisanjem viška proizvodnje masnoće) i smanjenju hiperpigmentacije tokom vremena. Ako ti je briga o barijeri kože prioritet, poznato je da niacinamid sprečava izlazak vlage s površine kože, što će, ako se zanemari, na kraju dovesti do isušivanja. Drugim riječima, odličan je sastojak za korištenje ove zime i kasnije.

Upoznaj novi, poboljšani retinol

Retinol, koji dolazi iz vitamina A, sastojak je za njegu kože kojeg poštuju i dermatolozi i kozmetičari i to s dobrim razlogom: posebno je koristan za kožu sklonu aknama, kožu s diskoloracijom ili za smanjenje pojave finih bora. Kada se nanese, prolazi kroz proces razgradnje u ćelijama kože kako bi djelovao. Međutim, 2024. ćemo vidjeti retinoide koji djeluju mnogo brže i imaju manje nuspojava poput nelagode i perutanja kože.

Jedan od takvih retinoida “nove generacije”, je hidroksipinakolon retinoat (takođe poznat kao HCP), koji se uklapa direktno u retinoidne receptore u koži i ne mora se razlagati. Potentnost HCP-a je daleko veća od 1% retinola i ne dolazi sa oštrim profilom nuspojava koje donose drugi retinoidi. HCP smanjuje višak proizvodnje ulja, minimizira pojavu pora i učvršćuje kožu.

Psihodermatologija prestiže dermatologiju

Koža i mentalno blagostanje idu ruku pod ruku. Ukratko, psihodermatologija proučava vezu između uma i stanja kože kao što su akne, rozacea i ekcem – za koje se zna da smanjuju samopouzdanje i negativno utiču na mentalno zdravlje. Psihodermatologija će postati sastavni dio sveobuhvatne dermatološke njege, koja pacijentima nudi zaokruženiji i ciljaniji pristup postizanju kože kojom su oni lično zadovoljni. Prihvaćanje veze između naše kože i našeg uma nije samo trend na koji treba paziti sljedeće godine, već da to pozitivan korak ka personalizovanijem – i što je najvažnije, efikasnijem – tretmanu.

Stres i koža

Izvan industrije ljepote, raste svijest o uticaju stresa i anksioznosti na tijelo. Zaista, Google Trends pretraživanja za “Kako smanjiti stres i anksioznost” porasla su za 150% u protekloj godini, jer je mentalno zdravlje postalo otvorenija tema razgovora. Svi znamo da na našu kožu mogu uticati stvari kao što su ishrana, životna sredina i hormoni, ali da li znaš da stres takođe može biti značajan faktor? Istraživanja pokazuju da se stres može manifestovati na koži povećanom upalom, aknama, crvenilom, fluktuacijama suhoće i masnoće, pa čak i izbijanjem stanja poput ekcema i psorijaze.

Pročitaj

Umirujući sastojci poput koloidnih zobenih pahuljica i proizvodi namirisani umirujućim sastojcima poput lavande i jasmina će rasti u popularnosti.

Pametni  egzosomi

Većina stručnjaka ističe egzosome kao rastući trend njege kože za 2024. Ne dozvoli da te naučno ime odvrati. Eegzosomi su sićušni komadići materijala izvučeni iz ćelije (u njezi kože govorimo o biljnim stanicama). Ovaj mali molekul je u suštini glasnik i prenosi informacije drugim ćelijama, govoreći im da se ponašaju na određeni način. Često ta molekula sadrži stvari kao što su peptidi (proteini koji jačaju kožu) i faktori rasta, za koje znamo da potiču kolagen i elastin u koži. Egzosomi poboljšavaju čvrstoću i teksturu

Srećom, vjerovatno neće proći mnogo vremena prije nego što brendovi za njegu kože iskoriste egzosome za serume i hidratantne kreme.

Njega vlasišta = njega kože

Skalp je produžetak kože na našem licu, pa je logično da želimo da mu damo isti tretman. Nije potrebna rutina njege kože u 12 koraka, ali možda ćeš iskoristiti prednosti uključivanja jednog ili dva dodatna proizvoda u svoj režim pranja kose. Brendovi se sada sve više fokusiraju na hemijski piling, koji je koristan za uklanjanje nakupina proizvoda, otčepljivanje pora i sprečavanje akni na vlasištu.

Salicilna kiselina – beta hidroksi kiselina ili BHA, koja nježno razbija prljavštinu, masnoću i mrtve stanice kože – ulazi u njegu kose, posebno u tretmane prije šamponiranja. Dobro navlaženo i uravnoteženo vlasište može poboljšati teksturu i sjaj kose. Zdrav rast kose počinje od vlasišta, jer se tu nalaze folikuli dlake. Kada su ovi folikuli dlake dobro nahranjeni i jaki, to vodi zdravom rastu kose.

Revolution

Sredstva za čišćenje lica

Posljednjih godina serumi su zauzeli centralno mjesto u inovacijama u njezi kože, ali predviđa se da ćemo 2024. godine vidjeti revoluciju u sredstvima za čišćenje. Potrošači preispituju ovaj temeljni korak i daju mu veći prioritet u svom režimu njege kože. Traže dobra sredstva za čišćenje koja su orijentisana na rezultate i koja koriste aktivne sastojke i hibridna rješenja kako bi uštedjeli vrijeme, novac i trud.

Sredstva za čišćenje su nedvojbeno kamen temeljac svake dobre rutine njege kože, ali umjesto da odabereš opciju koja odgovara svima, ima smisla odabrati formulu koja je prilagođena tvojim problemima kože.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum