Trenutno čitaš
Ona je poznati foto model i ima 92 godine

Ona je poznati foto model i ima 92 godine

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Carmen Dell’Orefice je poznata kao najstariji foto model u modnoj industriji… Otkrivena je u autobusu kada je imala samo 13 godina, a radi i danas, sa 92 godine…

Prvi kontakt Carmen Dell’Orefice sa svijetom mode bio je neuspješan. Nakon što joj je prišla supruga fotografa Hermana Landschoffa, dok se vozila autobusom na času baleta kada je imala samo 13 godina, Carmen Dell’Orefice je vidjela kako njene probne fotografije ne idu nikuda brzo. Ali bila je predodređena za modnu ikonu, a samo dvije godine kasnije, sa 15 godina, prvi put je krasila naslovnicu Vogue magazina, nakon što je postala omiljeni model fotografa Erwina Blumenfelda. Prošle godine, sa 92 godine, Carmen Dell’Orefice bila je predstavljena na naslovnici Vogue, ovog puta kao najstariji foto model na svijetu.

Odrastajući u Njujorku sa svojom majkom, Carmen Dell’Orefice nije imala lako djetinjstvo. Prijatelji i porodica su joj bili u finansijskim poteškoćama, a prisjeća se da je bila toliko neuhranjena da su fotografi morali da zakače haljine pozada i natrpaju obline maramicama. U kući nisu imali čak ni telefon, pa je Vogue morao slati kurire da je pozovu na snimanje. Njen manekenski rad jedva da je bio dovoljan da izdržava porodicu, pa su ona i njena majka radile i kao krojačice, kako bi sastavile kraj s krajem.

Ni njen lični život nije bio bajka. Udala se za Billa Milesa ranih 1950-ih, čovjeka koji je iskoristio njenu karijeru tako što je podigao čekove od agencije za modele svoje žene, dopuštajući joj samo 50 dolara od svoje zarade. Razveli su se i Carmen se udala za fotografa Richarda Heimana, koji ju je napustio nakon što je odlučila da se povuče iz manekenstva 1958. godine.

Nesigurna finansijska situacija uvjerila je Carmen Dell’Orefice da se vrati manekenstvu 1978. godine, a za samo nekoliko godina već je ponovo krasila naslovnice modnih časopisa. Od tada vrijedno radi, pojavljujući se u časopisima, reklamnim kampanjama, pa čak i penjajući se na modnu pistu za razne modne brendove. Ona je sve to radila i uprkos tome što je u godinama za penziju, ne pokazuje znakove da će prestati.

“Muškarci i žene treba da brinu o sebi i vole sebe. Jedna od tajni održavanja ljepote je da radite ono što radite, da njegujete i hranite sebe s ljubavlju”, rekla je 92-godišnjakinja u nedavnom intervjuu. „To je ono što treba da radimo sa sobom: njegujemo sebe, volimo sebe i dajemo sebi takvu energiju.”

Godine 2022. u 91. godini, Carmen Dell’Orefice se skinula gola za fotografisanje, a prošle godine je krasila naslovnice nekoliko modnih časopisa, uključujući Vogue, L’Officiel India i Schön China. Ona nastavlja da dokazuje da su godine samo broj i da neki ljudi zaista stare kao vino.

Carmen ima višedecenijsko iskustvo, pa je zaslužila titulu najstarijeg radnog foto modela.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum