Trenutno čitaš
Nježna torta koja je kreirana u čast ruske balerine Ane Pavlove

Nježna torta koja je kreirana u čast ruske balerine Ane Pavlove

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Jedna od najpoznatijih hrskavih poslastica, ujedno je i najpoznatija torta s beze korama. Za ovu tortu se veže ime ruske balerine Ane Pavlove u čiju čast je kreiran ovaj recept. Nježna, poetična i čarobna baš poput baletnog umijeća opis je ovog jednostavnog recepta za koji ti je potrebno svega nekoliko sastojaka. 

Sastojci:

  • 6 srednjih bjelanaca (sobne temperature)
  • 1/4 kašičice (2g) soli
  • 1 1/2 šolje (300 g) super finog šećera
  • 1 1/4 kašičice (5 g) bijelog sirćeta
  • 1 kašika (9 g) gustina
  • 1 kašičica ekstrakta vanile ili voćnog ekstrakta

Za glazuru:

  • 2 šolje tečnog šlaga
  • 1/2 šolje šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer

I još: 

  • 700 grama šumskog voća svježeg ili zamrznutog

Priprema:

Zagrijati rernu na 130 stepeni Celzijusa. Pleh obložiti papirom za pečenje i pomoću dna kalupa za tortu nacrtati dva kruga na papiru za pečenje, isjeći ih što će biti i sama podloga za pečenje beze kora.

Pročitaj
Aleksandra Dobrijević, gdja.teglica

Munut-dva u većoj posudi mutiti bjelanjke i prstohvat soli. Zatim dodati postepeno šećer i nastaviti mućenja 8-10 minuta dok se pjena skroz ne učvrsti. Drvenom kašikom ravnomjerno posuti gustin, sirće i vanilin šećer i lagano promiješati da se sve sjedini.

Smjesu ravnomjerno podijeliti na pripremljen papir za pečenje i peći 1 sat i 15-20 min. Isključiti rernu i ostaviti da se kore potpuno ohlade u rerni bez otvaranja.

U međuvremenu, u činiji, mikserom umutiti hladan tečni šlag, šećer u prahu i vanilin šećer. Kada se kore potpuno ohlade, staviti koru na tacnu, namazati umućenim šlagom, preko posuti voće koje je prethodno potopljeno i ocijeđeno iz slatke vode. Staviti drugu koru, namazati preostalim šlagom i rasporediti voće.

Uživaj u čarobnim i rasplesanim zalogajima.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum