Trenutno čitaš
Neodoljiva burrata pizza! Imamo recept.

Neodoljiva burrata pizza! Imamo recept.

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Burrata je svježi talijanski sir koji je posljednjih godina stekao veliku popularnost zbog svoje jedinstvene teksture i bogatog, kremastog okusa. Često se koristi kao luksuzan i ugodan preliv za jela kao što su pizze, salate i bruskete. 

Burrata sir je fantastičan dodatak pizzama. Kada se koristi na pizzi, svakom zalogaju dodaje luksuznu kremastost. Dok se pizza peče, vanjski sloj se topi i postaje blago zlatne boje, dok kremasta unutrašnjost ostaje mekana i ukusna. Burrata se dobro slaže s raznim dodacima za pizzu, od jednostavnih kao što su paradajz i bosiljak do složenijih kombinacija kao što su pršut i rukola.

Sastojci:

Za marinirani paradajz:

  • 250 g cherry paradajza
  • 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašičica balzamiko sirćeta
  • 1 češanj bijelog luka
  • 3 kašike svježeg bosiljka
  • prstohvat morske soli
  • crni biber

Za Pizza tijesto:

Sourfaux Starter (mora se promiješati prije pravljenja tijesta):

  • 100 g bijelog brašna
  • ¼ kašičice sušenog instant kvasca
  • 100 ml vode

Pizza tijesto:

  • 200 g startera za kiselo tijesto
  • 290 ml vode
  • ¼ kašičice sušenog kvasca
  • 1 kašičica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašičica meda
  • 450 g bijelog brašna
  • 50 g integralnog brašna
  • 11 g morske soli

Nadjev preko tijesta:

  • 1 ½ kašike slanog putera
  • 1 ½ kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 čena bijelog luka
  • 1 kašika svježeg lista peršuna, isjeckan
  • krupna morska so, po ukusu
  • crni biber
  • šaka rendanog mocarela sira
  • šaka parmezana

Priprema:

Paradajz nareži na kockice i dodaj ih zajedno sa svim ostalim sastojcima u manju činiju. Sve pomiješaj i prilagodi začine po želji.

Za Pizza bazu:

Pročitaj

Zagrij puter i maslinovo ulje u maloj tavi na srednje laganoj vatri. Dodaj bijeli luk i ostavi da se krčka na laganoj vatri 1-2 min, dodaj peršin, so (po potrebi) i biber za kraj.

Zagrij rernu na 275C. Razvuci tijesto za pizzu i stavi ga u prethodno zagrijanu tepsiju. Peci na srednje jakoj vatri. Prelij tijesto (uključujući i koru) bazom od putera, bijelog luka, mocarele i parmezana.I vrati u rernu.

Složi pizzu:

Prelij podlogu od tijesta za pizzu mariniranim paradajzom i kuglom burrata sira. Pokapaj malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja preko burata sira. Završi s malo krupne morske soli i bibera.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum