Trenutno čitaš
Naučnici savjetuju kako da brzo izgubiš opasne visceralne masti u kratkom roku

Naučnici savjetuju kako da brzo izgubiš opasne visceralne masti u kratkom roku

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Visceralna mast se nalazi duboko u trbušnoj šupljini u blizini naših vitalnih organa. Naučne studije su povezale visceralnu masnoću s raznim bolestima poput dijabetesa tipa 2, moždanog udara i određenih karcinoma. Viscelarna mast je najštetnija mast u našem tijelu. Iz tog razloga, želimo učiniti sve što je u našoj moći da izgubimo visceralnu masnoću i poboljšamo svoje zdravlje. Osim vježbanja za smanjenje masnih naslaga na stomaku i izbacivanja nezdrave hrane iz svakodnevne ishrane, evo nekoliko dodatnih savjeta kako da izgubiš visceralnu masnoću u kratkom roku.

Foto: pexels

Jedan od najbržih načina da brzo izgubiš visceralnu masnoću je intenzivni trening

Vježbe poput plivanja, preskakanja užeta i vožnje bicikla smatraju se snažnim i efikasnim u sagorijevanju masti. Jedna studija je upoređivala efekte treninga s otporom i aerobika. Otkrili su da je aerobni trening efikasniji od treninga otpora, kada je u pitanju smanjenje tjelesne masti i tjelesne mase. Ako je tvoj trening otpora glavni trening, dodaj intenzivan kardio da ubrzaš gubitak masti oko stomaka.

Usnplash

Jedi zdravo

Da bi se smanjila viscelarna, čišćenje prehrane je neophodno. U stvari, to je prvo mjesto na kojem trebamo početi. Ne treba ti strogi plan obroka, ali moraš naučiti da mudro biraš hranu. Kada ideš u kupovinu namirnica, vodiš računa o izbjegavanju problematične hrane sa šećerom, prerađene hrane i jednostavnih ugljikohidrata. Umjesto toga, jedi mnogo povrća, mahunarki (slanutak, grah, grašak mahune), orašastih plodova i voća. Žitarice su takođe odlične za povećanje unosa vlakana i za održavanje zadovoljstva (biraj kvinoju, proso, zob, rižu).

Morski plodovi i riba, orasi, lan, chia sjemenke, bundevine sjemenke, susam takođe su bogati omega-3 I omega 6 masnim kiselinama, koje su korisne za mozak i cjelokupno zdravlje. Takođe pomažu da sagoriš salo na stomaku.

Pročitaj

Unsplash

Proteini su ključni

Kada pokušavaš da smršaš ili da održiš kilažu ili da izgradiš mišićnu masu, neophodni su ti proteini. Proteini se nalaze u svakom tkivu i ćeliji našeg tijela, uključujući i mišiće. Kada biraš izvore proteina, razmisli o uključivanju esencijalnih aminokiselina, koje naše tijelo ne može samo proizvesti. Namirnice poput mesa, peradi, jaja i morskih plodova su neke od namirnica, koje sadrže aminokiseline, a za vegane tu su proteini graška, protein bundeve, protein konoplje. Američki koledž sportske medicine (ACSM) preporučuje da 10-35% našeg dnevnog unosa kalorija treba da dolazi iz proteina. Alternativni način za izračunavanje preporučenog dnevnog unosa je da svoju tjelesnu težinu u kilogramima, pomnožiš sa 0,35 grama proteina.

Izvor: fitwirr.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum