Trenutno čitaš
Naučnici otkrili kojih 9 kvaliteta treba da ima idealan partner/partnerka!

Naučnici otkrili kojih 9 kvaliteta treba da ima idealan partner/partnerka!

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Ljepota je u oku posmatrača, a ljudska posebnost je ono što potragu za “savršenim” partnerom/partnerkom za nas, čini još zanimljivijom (i težim). Ipak, s obzirom da su naučnici proveli decenije pokušavajući da pronađu ključ zašto se i kako zaljubljujemo, postoje određene stvari koje bismo trebali tražiti kod potencijalnog udvarača, a koje sugerišu kada smo možda pronašli partnera/partnerku sa idealnim kvalitetama. Dakle, ako se pitaš da li da se skrasiš sa svojim trenutnim partnerom/partnerkom, možda bi bilo vrijedno da se pročitaš ovaj članak i zapitaš se da li tvoja partner/partnerka ima ovih 9 kvaliteta…

Foto: unsplash.com

Pametan/pametna je

Dok su neki od nas prirodno pametniji od drugih, nova studija Hanken škole ekonomije u Finskoj, sugeriše da što je čovjek pametniji, to je manje vjerovatno da će biti nevjeran. Prema istraživanju, veća je vjerovatnoća da će inteligentnije osobe biti vjernije u vezama ili braku.

Nasmijava te

Pronaći nekoga s kim se možeš nasmijati je ključno, a studija je pokazala da je veća vjerovatnoća da će osobe koje su duhovite imati više uspjeha u pronalasku ljubavi. Duhovite osobe su šarmantnije i harizmatičnije.

Aktivno podržava tvoju karijeru, snove i ciljeve

Studija je pokazala da su muževi odlučujući faktor u dvije trećine odluka žena, da napuste svoj posao i karijeru, često zato što su smatrale da je njihova dužnost da odgajaju svoju djecu i brinu o domaćinstvu, a zapuste karijeru. Čak i kada su žene u studiji opisale svoje muževe kao podršku, takođe su otkrile da su muškarci odbili promijeniti svoj raspored rada ili ponuditi više pomoći u brizi i odgoju djece i obaveza u domaćinstvu. Zato je važno da partner/partnerka podržava tvoju karijeru, snove i ciljeve i da ravnopravno preuzima obaveze oko djece i domaćinstva.

Trudi se oko tvojih prijatelja i porodice

Cijenite partnera/partnerku, koji ne samo da želi da nađe vremena da se viđa sa tvojim prijateljima i porodicom, već se i trudi da ih upozna, te cijeni tvoje prijatelje i porodicu, jer razumije koliko oni tebi znače.

Emocionalno je inteligentan/inteligentna

Ako je vjerovati stereotipima, žene su te koje uvijek očajnički žele pričati o osjećajima, a muškarci ne žele pričati o osjećanjima. Iako ovo definitivno nije istina, važno je da svaka osoba u vezi ima visok nivo emocionalne inteligencije. Istraživanja pokazuju, da žene bolje uzimaju u obzir mišljenja i stavove svog partnera od muškaraca, što je neophodno za zdrav odnos. Muškarci treba više da se ohrabre da razgovaraju otvoreno o svojim emocijama.

Poštuje tvoje mišljenje i sluša šta imaš da kažeš

Zatvorenost i introvertnost nije osobina koja je ekskluzivna za određeni pol, ali ako je muškarac  ili žena uvjeren/uvjerena da je uvijek u pravu i da nikada neće uzeti u obzir tvoje razmišljanje i argumente, to nije dobar znak. Ako partner/partnerka ne uvažava mišljenje svoje voljene osobe, to može biti znak da ima problema sa moći, smatra dr Džon Gotman, autor knjige “Sedam principa kako da brak funkcioniše”.

Pročitaj

Spreman/spremna da se trudi oko tebe i oko vaše veze

Studija sa Univerziteta u Teksasu, pokazala je da se najuspješnije veze ne svode na kompatibilnost, već na potrebu, trud i ulaganje da veza funkcioniše. “Moje istraživanje pokazuje da nema razlike u objektivnoj kompatibilnosti između onih parova, koji su nesretni i onih koji su sretni”, rekao je autor studije dr. Ted Hudson. Dakle, ako ti ili tvoj partner/partnerka uvijek tražite sljedeću najbolju ili najgoru stvar, umjesto da se obavezujete da će vaša veza potrajati, to možda neće slutiti na dobro.

Slavi tvoja dostignuća i uspjehe

Bilo da se radi o odlasku na trening ili učenju novog stranog jezika, važno je imati partnera/partnerku koji slavi tvoja postignuća. Studija objavljena u časopisu “The Journal of Personality and Social Psychology”, pokazala je da su parovi koji su pokazivali i govorili, koliko su ponosni na svog partnera/partnerku bili zadovoljniji svojim vezama, od onih koji su negativno reagovali ili su bili ravnodušni.

Dijeli tvoje vrijednosti i pogled na svijet

Sličan pogled na život mogao bi biti ključan za uspješnu vezu, prema studijama naučnika. Što su vaše ličnosti sličnije, veća je vjerovatnoća da ćete problemima pristupiti na isti način. Ti i tvoj partner/partnerka ćete dijeliti slične pristupe svemu, od druženja do posla ako su vam prioriteti isti, a to će vjerovatno dovesti do većeg nivoa poštovanja jednog prema drugom. Važno je da imate slične moralno etičke vrijednosti i sličan pogled na svijet.

Izvor: independent.co.uk

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum