Italijanski krem od pistacija napravljen od pistacija, bijele čokolade i mlijeka je ukusniji i od Nutelle! Koristi ga kao fil za krofne, peciva i kolače ili ga jednostavno namaži na hljeb ili tost. Pravi se super brzo i jednostavno!
Sastojci:
- 1 prepuna šolja oljuštenih neslanih pistacija (150 g)
- ¾ šolje punomasnog mlijeka (190 ml)
- 2 kašike neslanog putera (30 g)
- 100 g bijele čokolade
- 1 kašika šećera u prahu
Pripema:
Zakuhaj vodu u loncu srednje veličine i dodaj oljuštene pistacije. Pusti ih da prokuhaju 4 minute, a zatim ih ocijedi i stavi na čistu kuhinjsku krpu. Presavij krpu i istrljaj pistacije da omekša korica. Odvoji pistacije od kore i baci je.
Dodaj pistacije u procesor hrane ili blender sa samo ¼ šolje (80 ml) mlijeka i 1 kašikom šećera u prahu. Miješaj oko 5 minuta dok se pistacije ne pretvore u glatku pastu. Moraćeš zaustaviti procesor 3-4 puta da sastružeš stranice. Primijetićeš da se pistacije prvo pretvaraju u mrvice, a zatim bi se trebale formirati u kuglu kada dođu do faze paste.
Preostalo mlijeko (½ šolje/125 ml), puter i bijelu čokoladu stavi u čistu šerpu i zagrij na laganoj vatri dok se ne istopi, ostavi sa strane.
U pastu od pistacija sipaj smjesu od bijele čokolade i blendaj dok smjesa ne postane izuzetno glatka i kremasta (po želji možeš podesiti konzistenciju s još mlijeka, nema potrebe da mlijeko prvo zagrijavaš).
Krem od pistacija se može držati u frižideru 2 sedmice.
Uživaj u ukusnom kremu!