Trenutno čitaš
Preporuka za čitanje: „Mileva Ajnštajn: Teorija tuge“

Preporuka za čitanje: „Mileva Ajnštajn: Teorija tuge“

Mileva Ajnštajn: Teorija tuge

Mileva Marić Ajnštajn je ostala upamćena kao prva žena velikog genija Alberta Ajnštajna. Tek decenijama kasnije smo saznali kakav um i talenat je posjedovala ova žena, i kako bez nje ni Ajnštajn ne bi uživao slavu koju uživa prije svega u naučnim krugovima. 

Roman Slavenke Drakulić “Mileva Ajnštajn: Teorija tuge” se trudi da ispravi nepravdu koju su patrijarhalno društvo, naučni krugovi tog vremena i sam Ajnštajn nanijeli ovoj genijalnoj ženi. U sjeni velikog genija, posmatrana kao “šepava provincijalka sa Balkana”, nikada nije dobila ni diplomu univerziteta, kao ni priznanje struke za svoje zasluge, kojih je velikom dijelom bilo i u radu njenog supruga. Kao jedina žena studentkinja teorijske fizike svog vremena, pokazivala je izniman talenat za matematiku i prirodne nauke, ali to joj nije donijelo propusnicu za stroge naučničke krugove u kojima su vladali muškarci poput Alberta Ajnštajna.

Mileva Ajnštajn: Teorija tuge
Foto: bbc.com

Od strane velikog genija je bila nebrojeno puta ponižavana, prevarena, ostavljena sa djecom na milost i nemilost društvu, sve više tonući u tugu i depresiju. Iako je uz velikog naučnika bila sve vrijeme kao saradnica, pomoćnica, ljubavnica, supruga i majka, on nije bio tu za nju ni u najbolnijim trenucima kada im je umrla zajednička kćerka. Spuštajući je do nivoa služavke koja smije da mu se obrati samo kad joj on da dozvolu za to, Albert je u potpunosti slama i ona ga napušta odvodeći sinove, od kojih jedan pokazuje znakove psihičke bolesti.

Pročitaj

Mileva Ajnštajn: Teorija tuge
Foto: laguna.rs

Roman “Mileva Ajnštajn: Teorija tuge” daje detaljan uvid u nesrećan život ove velike žene kojoj je nanesena velika i nepopravljiva nepravda. Uvid u njen unutrašnji život usamljenosti i prepuštenosti samoj sebe učiniće da se zapitamo koliko je još žena koje su prešle sličan put, a za koje danas ne znamo?

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum