Trenutno čitaš
Top 6 namirnica koje usporavaju starenje

Top 6 namirnica koje usporavaju starenje

usporavaju starenje
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Postoji mnogo namirnica za koje se smatra da zbog svojih antioksidativnih svojstava usporavaju starenje. 

Pored brojnih životnih praksi, koje podržavaju dugovječnost (provođenje vremena na suncu, podržavanje mentalnog zdravlja i prihvatanje društvene povezanosti), uključivanje hrane bogate hranjivim tvarima u ishranu, ostaje efikasna metoda za održavanje zdravog životnog vijeka.

@aylin_koenig

Donosimo izbor namirnica koje usporavaju starenje organizma.

Avokado

Avokado je bogat zdravim mastima, vitaminima E i C, te antioksidansima, što ga čini odličnim izborom za održavanje mladolikog izgleda kože. Stručnjaci vole ovo voće, zbog zdravog sadržaja mononezasićenih masti i vlakana, koji nam pomažu da ostanemo siti.

Osim toga, avokado je pun drugih nutrijenata kao što su minerali, proteini, rastvorljiva vlakna, fitosteroli, polifenoli, karotenoidi i omega 3. Ove blagodati rade zajedno za podršku mozgu, oku i zdravlju srca (i više!) balansiranjem nivoa holesterola i šećera u krvi.

Maslinovo ulje

Što se tiče zdravstvenih prednosti, maslinovo ulje, sadrži velike količine antioksidanata, fitosterola i vitamina i pokazalo se da podržava zdravlje kože i mozga, kao i optimizuje nivo holesterola i krvni pritisak. Štaviše, nedavna studija je otkrila korelaciju između unosa maslinovog ulja i produžene dugovječnosti.

namirnice koje usporavaju starenje
Foto: unsplash.com

Prokelj

Ovo povrće je odličan izvor vitamina A, C, K i folata (između ostalih); minerala, uključujući kalijum; i vlakana za održavanje osjećaja sitosti. Osim toga, prokulice mogu čak i podržati zdravlje stanica i imuniteta zahvaljujući antioksidantima kao što su kempferol i kvercetin.

Dinja

Narandžasta boja dinje dolazi od karotenoida beta-karotena, koji tijelo pretvara u vitamin A. Vitamin A pruža niz prednosti, uključujući imunitet, oči, kožu i reproduktivno zdravlje.

namirnice koje usporavaju starenje
Foto: freepik.com

Borovnice

Možda manje iznenađujuće od dinje, borovnice su jedna od omiljenih voćnih grickalica. Njihovi antioksidanti, podstiču zdravo starenje kože i proizvodnju kolagena, čemu pomaže i njihov sadržaj vitamina C. Takođe su dobar izvor vlakana, koja pomažu u održavanju zdravog nivoa šećera i holesterola u krvi.

Pročitaj
zelena čorba

Na kraju, borovnice su prepune antocijanina (to im daje njihov plavo-ljubičasti pigment), koji igraju važnu ulogu u mozgu i cjelokupnom zdravlju, a istraživanja su čak pronašla vezu između antocijana i zdravog starenja.

Orašasti plodovi

Posebno se ističu indijski i brazilski oraščić zbog njihovog sadržaja proteina. Pored proteina, indijski oraščići sadrže bakar i magnezijum, dok su brazilski orasi vrhunski izvor selena (ali drži se jednog do tri  dnevno da izbjegneš previše ovog minerala).

Uvrštavanje ovih namirnica u ishranu može pomoći u usporavanju procesa starenja i očuvanju zdravlja kože i tijela.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum