Trenutno čitaš
Najljepši ukusi hrane i romantike: Evo prijedloga savršene romantične večere za Dan zaljubljenih

Najljepši ukusi hrane i romantike: Evo prijedloga savršene romantične večere za Dan zaljubljenih

Uživaj u ovoj posebnoj prilici sa svojom voljenom osobom uz neodoljivu kombinaciju ukusa i romantike. Ova jednostavna, a istovremeno elegantna večera, sastoji se od nekoliko ukusnih jela koje će probuditi sva osjetila i stvoriti savršeno romantično okruženje.

Počevši od osvježavajuće Caprese salate, preko glavnog jela, bogate i kremaste tjestenine s piletinom u sosu od bijelog luka, do završnog dodira čokoladne poslastice, ova večera će vas zajedno odvesti na putovanje kroz okuse i mirise koji će se duboko urezati u vaša srca. Zato, priredite ovo nezaboravno iskustvo koje će ostati urezano u vaša sjećanja zauvijek.

lilvienna.com

Predjelo: Caprese salata

Sastojci:

  • Svjež paradajz, narezan na kolutove
  • Svjež mozzarella sir, narezan na kolutove
  • Svježi listovi bosiljka
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Balsamik sos
  • So i biber po ukusu

Uputstva:

Na poslužavniku posloži naizmjenično kolutove paradajza i mozzarelle. Između kolutova paradajza i sira stavi svježe listove bosiljka.

Prelij ekstra djevičanskim maslinovim uljem i balsamik sosom. Posoli i pobiberi po ukusu. Ostavi da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja, kako bi se okusi sjedinili.

talkingmeals.com

Glavno jelo: Pasata sa piletinom u kremastom bijelom sosu

Sastojci:

  • 250 g fettuccine tjestenine
  • 2 pileća fileta
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 češnja bijelog luka, sitno sjeckana
  • 1 šolja vrhnja za kuhanje (tečne pavlake)
  • 1/2 šolje rendanog parmezana
  • 1/4 šolje svježeg peršuna, sitno sjeckanog
  • Dodatni rendani parmezan i peršun za posipanje

Uputstva:

Skuhaj fettuccine prema uputstvima na pakovanju dok ne bude al dente. Ocijedi i ostavi sa strane. Pileće filete posoli i pobiberi sa obje strane.

Zagrij grill tavu na srednje-jako, pa naulji sa maslinovim uljem. Peci pileće filete oko 10 minuta sa svake strane ili dok ne budu potpuno pečeni. Skloni s vatre i ostavi da odstoje nekoliko minuta prije sječenja.

U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje-jako. Dodaj sitno sjeckani bijeli luk i dinstaj oko 1 minut dok ne zamiriše. Dodaj vrhnje za kuhanje i pusti da provrije. Kuhaj 2-3 minute dok se sos ne zgusne malo.

Dodaj rendani parmezan i miješaj dok ne postane glatko. Dodaj kuhanu tjesteninu u tavu i dobro promiješaj da se ravnomjerno obloži kremastim sosom.

Piletinu nareži na tanke trakice i dodaj u tavu sa tjesteninom. Lagano promiješaj da se sjedini. Dodaj svježe sjeckani peršun i posoli i pobiberi po ukusu.

Skloni s vatre i posluži na tanjire. Posipaj dodatnim rendanim parmezanom i svježe sjeckanim peršunom.

Posluži odmah i uživaj u romantičnoj večeri!

Pročitaj
pesto od maslina

melskitchencafe.com

Desert: Čokoladni lava kolač

Sastojci:

  • 113 g tamne čokolade, nasjeckane
  • 1/2 šolje maslaca
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanilije
  • 1/4 šolje brašna
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu i svježe bobice (za dekoraciju)

Uputstva:

Zagrij pećnicu na 220°C. Namasti četiri kalupa za kolače maslacem i pospi kakao prahom. U posudi pogodnoj za mikrovalnu pećnicu, rastopi čokoladu i maslac zajedno u intervalima od 30 sekundi, miješajući dok ne postane glatko.

U posebnoj posudi, umuti zajedno šećer u prahu, jaja, žumanjke i ekstrakt vanilije dok se dobro ne sjedini. Postepeno umuti rastopljenu smjesu čokolade u smjesu jaja dok ne postane glatko.

Prosij brašno i dodaj so, nježno presavij smjesu dok se samo sjedini. Podijeli smjesu ravnomjerno među pripremljenim kalupima za kolače.

Peci 12-14 minuta dok rubovi ne budu pečeni, ali centar još uvijek mekan. Izvadi iz pećnice i ostavi da se malo ohlade.

Pažljivo izvrni svaki kolač na tanjir i pospite šećerom u prahu. Posluži odmah sa svježim bobicama po želji.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum