Trenutno čitaš
Venecija u februaru i romantična čarolija grada na vodi

Venecija u februaru i romantična čarolija grada na vodi

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Venecija, grad ljubavi i kanala, oduvijek je bila destinacija koja privlači zaljubljene parove, umjetnike, i ljubitelje kulture. Poznata kao grad na vodi, izaziva divljenje svojom ljepotom i romantičnim šarmom tokom cijele godine. Međutim, mjesec kada je romantika u Veneciji posebno naglašena jeste februar.

Zašto baš februar?

Februar u Veneciji je sav u znaku karnevalskog šarma. Ovaj festival donosi boje, kostime, maske i opšti veseli ugođaj. Grad je ispunjen pozitivnom energijom i pruža nezaboravan doživljaj svakom posjetiocu oživljavajući atmosferu starih vremena.

Dok su ljetni mjeseci obično ispunjeni gužvama turista, februar donosi mirniju atmosferu što parovima omogućava da uživaju u većoj intimnosti i šetnji po uskim ulicama bez velikih gužvi. Osim toga vožnja gondolom kroz venecijanske kanale uvijek je romantično iskustvo, ali u februaru, kada grad tone u mir, ti trenuci postaju još posebniji.

Venecija je poznata po svojim mostovima, a šetnje preko njih pružaju jedinstvene poglede na grad. Trg Sv. Marka, sa svojom katedralom i toranjem je nezaobilazna destinacija koja odiše romantičnom atmosferom. Palate, galerije i bazilike takođe doprinose jedinstvenoj atmosferi koja odiše starim vremenima i daju posebnu čar ovom najromantičnijem gradu.

Ono što bismo posebno izdvojili je Most uzdaha poznat i kao Ponte dei Sospiri na italijanskom. To je jedna je od ikoničnih znamenitosti u Veneciji. Ovaj prekrasan most ima bogatu istoriju i za njega se vežu legende koje ga čine posebnim.

Jedna od legendi koja prati ovaj most doprinosi njegovoj romantičnoj reputaciji. Prema lokalnom vjerovanju, zatvorenici koji su prelazili most, gledajući posljednji put prema vani, uzdisali su zbog gubitka slobode. Taj uzdah postao je simbol tuge i gubitka, te je most dobio svoje poetsko ime.

Pročitaj

Postoji još jedna romantičnija legenda koja kaže da će par koji se poljubi pod Mostom uzdaha, dok plove ispod njega u gondoli, imati vječnu sreću i ljubav. Ova legenda dodatno naglašava romantičnu atmosferu koja se veže za ovaj most.

Iako nije moguće prošetati preko Mosta uzdaha, posjetioci mogu uživati u razgledanju s vanjske strane.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum