Trenutno čitaš
Najbolje voće za ljude koji imaju dijabetes

Najbolje voće za ljude koji imaju dijabetes

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ako živiš sa dijabetesom, neko ti je vjerovatno dao prijateljski savjet o tome da neko voće držiš na listi zabranjenih. To je zato što je voće izvor ugljenih hidrata, što znači da se brže razgrađuje od masti i proteina i stoga više utiče na šećer u krvi. Ali ovo ne znači da treba u potpunosti da ga izbjegavaš.

Foto: pexels.com

„Kada uključiš kontrolu porcija i kvalitet hrane, tehnički je sva hrana (uključujući voće) dozvoljena i može biti dio zdrave, uravnotežene ishrane“, objašnjava Eleana Kaidanian, registrovana dijetetičarka i vlasnica Long Island Nutritionist.

“Za dijabetičare je najbolje da voće konzumiraju netaknuto, bez obrade. To znači bez cijeđenja soka, bez dehidracije, minimalno pečenje, itd. Svježe je dobro, a i smrznuto je jednako dobro, jer se voće obično brzo zamrzne čim se ubere. To znači da njegov profil nutrijenata ostaje netaknut dugo vremena”, kaže Kaidanian.

Ipak, postoje neki plodovi koji su bolji za dijabetičare od drugih – što znači da imaju niži glikemijski indeks. Evo najboljeg voća za dijabetičare.

Kruške

Voće sa jestivom korom, poput krušaka, odličan je izvor vlakana. Vlakna mogu pomoći u upravljanju i regulaciji šećera u krvi i mogu učiniti da osjećaš sitost.

voće i dijabetes
Foto: unsplash.com
Jabuke

Postoji mnogo vrsta jabuka koje imaju različite prednosti. Neke bi mogle ponuditi više hidratacije; druge bi mogle imati bolju teksturu.

Ali generalno, ne postoje jabuke koje su bolje ili lošije za dijabetičara. “Jabuke koje pronađeš u supermarketu ili su široko dostupne, su u redu. Samo pokušaj da odabereš one manje”, kaže Kaidanian.

Breskve

Poput krušaka i jabuka, breskve imaju jestivu kožicu koja daje vlakna. Još jedna prednost je što su jako ukusne.

“Vrlo su lake za zgrabiti i krenuti. Ne moraš ih rezati i guliti”, kaže Kaidanian o jabukama, kruškama i breskvama.

Kajsije

Kajsije su izuzetno bogate antioksidantima koji neutraliziraju slobodne radikale ili štetne spojeve koji oštećuju naše stanice, zauzvrat smanjujući naš oksidativni stres. Oksidativni stres je povezan s nekoliko hroničnih stanja, uključujući bolesti srca i dijabetes.

Slično kao i jabuke, kruške i breskve, Kaidanian kaže da kajsije imaju i kožicu koja daje vlakna i može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi.

voće i dijabetes
Foto: unsplash.com
Bobičasto voće

Evo dobrog pravila: što je voće šarenije, bolje je za tebe. I to nije samo za dijabetičare; to je dobra smjernica za sve. Budući da je bobičasto voće obično manje i jede se netaknuto, odlično je za osobe sa dijabetesom.

„Dobro je i zato što je lako praktikovati kontrolu porcija i zato što ima nizak glikemijski indeks,“ kaže Kaidanian. “Jedna porcija ugljenih hidrata bobičastog voća obično ima veći volumen od drugog voća. Na primjer, jedna porcija ugljenih hidrata u banani je pola srednje banane. Ali većina bobičastog voća daje šolju ili šolju i po u zavisnosti od vrste bobica kako bismo omogućili veći volumen u našoj porciji, a da i dalje ostanemo u dometu naše količine ugljenih hidrata.”

Trešnje

Trešnje imaju snažne nivoe antioksidanata koji se mogu koristiti u borbi protiv upala, kaže Kaidanian. Slično bobičastom voću, trešnje imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ih možeš uključiti više u svoju ishranu.

Narandže

Citrusi su poznati po vitaminu C koji jača imunitet i pomaže u zacjeljivanju rana. Pulpa daje dodatna vlakna, a segmenti (kriške) pomažu u kontroli porcija.

Pročitaj
mirisi iz majine kuhinje

Narandže takođe pružaju dosta hidratacije, što je dobrobit svih vrsta voća. „One nam daju jestivu hidrataciju kako bi nam pomogle da zadovoljimo svoje dnevne potrebe za tečnošću osim vode, kako bismo ne samo zadovoljili žeđ, već i obezbijedili elektrolite“, kaže Kaidanian. Elektroliti mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka i pomoći u funkciji mišića.

Grejpfrut
voće i dijabetes
Foto: unsplash.com

Poput narandže, grejpfrut je takođe dobar izvor hidratacije i vitamina C. Ono što je teško kod grejpa, kaže Kaidanian, je održavanje dobre kontrole porcija. U ovom slučaju je dovoljna polovina grejpfruta srednje veličine, kaže ona.

Kivi

Kivi nudi neke od istih nutritivnih prednosti kao bobičasto voće, i istu pogodnost kao jabuka ili breskva. Poput bobičastog voća, kivi ima sjemenke koje ostaju netaknute, osiguravajući potrebna vlakna za regulaciju šećera u krvi.

Ako cijeli život guliš kivi, ne moraš to da radiš. „Kivi takođe ima tanku kožu. Većina ljudi u našem društvu, u našoj zapadnoj kulturi, guli ga. Ali ako ga opereš, jestiv je”, kaže Kaidanian.

Grožđe

Grožđe je korisno jer ti pruža snažan nutritivni profil, kaže Kaidanian. Ima visok sadržaj bakra, koji pomaže u proizvodnji energije, a ima i dobru količinu vitamina K. To podstiče zgrušavanje krvi (takođe pomaže u zacjeljivanju rana) i pomaže u održavanju zdravih kostiju.

Grožđe dolazi i sa kožicom i sjemenkama. Do sada bi trebalo da znaš šta to znači – da, dolazi sa netaknutim vlaknima.

Izvor: womenshealthmag.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum