Margarita krem pita, espresso martini pavlova, džin tonik tiramisu; samo su neki od takozvanih koktel kolača. Gurmani su pretvorili omiljene koktele u deserte i slatke poslastice.
Jedna od takvih poslastica su i mini margarita cheesecake čašice. Idealno za sve ljubitelje koktela.
Sastojci:
- 2 kašike morske soli
- 1 limeta
- 8 keksa od đumbira
- 50 g putera, otopljenog
- 500 g krem sira, omekšanog
- 1/2 šolje šećera
- 1/3 šolje tekile
- 2 kašike soka od limete
- 2 kašičice ekstrakta vanilije
- Mljeveni muškatni oraščić, za posluživanje
Priprema:
Stavi morsku so na mali tanjir. Utrljaj limetom rubove osam malih čašica. Umoči rubove u morsku so. Ostavi na stranu.
Stavi kekse u blender. Miksaj dok se ne formiraju sitne mrvice. Dodaj puter i smiksaj. Na dno svake pripremljene čašice stavi po 1 kašiku mješavine mrvica. Lagano pritisni da se zbije. Ostavi u frižideru dok ne bude potrebno.
Električnim mikserom umuti krem sir, šećer, tekilu, sok od limete i vaniliju 5 minuta ili dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta. Kašikom stavi smjesu u veliku vrećicu i odsjeci ugao. Napuni pripremljene čaše. Ostavi u frižideru 2 sata ili dok se ne stegne.
Izreži prorez na svakoj kriški limete. Rasporedi po čašama. Pospi muškatnim oraščićem. Posluži i uživaj u svom koktel desertu.