Lan je bio poznat ljudima još od vremena drevne egipatske civilizacije, gdje su na zidovima hrama bile slike cvijeta lana. Sveti Car Roman Emperor Charlemagne, bio je toliko ubijeđen u zdravstvene koristi lana. Nakon novog istraživanja, koje je podržalo njegova uvjerenja, javni interes za lan je doživio drastično oživljavanje. Evo zašto je važno, da svakodnevno konzumiraš sjeme lana!
Smanjuje rizik od raka
Nedavna istraživanja pokazuju, da laneno sjeme može zaštititi od raka dojke i raka debelog crijeva. Prema kanadskom istraživanju, koje je obuhvatilo više od 6.000 žena, otkriveno je da je kod onih koje su redovno konzumirale laneno sjeme, znatno manja vjerovatnoća da će se razviti rak dojke.
Lan je bogat izvor lignana, koji sadrži 800 puta više lignana, od većine drugih biljaka. On ima antioksidativna i estrogenska svojstva, koja su efikasna u smanjenju rizika od raka. Takođe, smatra se da omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u lanenom sjemenu, alfa-linolenke kiseline (ALA) inhibiraju učestalost i rast tumora.
Smanjuje krvni pritisak
Za lan se zna da snižava krvni pritisak. Kanadsko istraživanje, pokazalo je da su ljudi koji su konzumirali 30 g lanenog sjemena, svaki dan tokom 6 mjeseci, snizili svoj krvni pritisak. Takođe je utvrđeno, da je pomoglo onima, koji su već bili na nekom obliku terapije za krvni pritisak.
Pregledom 11 istraživanja, zaključeno je da konzumiranje lanenog sjemena duže od 3 mjeseca, može sniziti krvni pritiak za 2 mmHg. Ovo može izgledati beznačajno, ali čak i ovo može smanjiti rizik od smrti od moždanog udara za 10% i od srčanih bolesti za 7%.
Smanjuje rizik od srčanog udara
Brojna istraživanja su zaključila, da je konzumiranje lanenog sjemena, direktno povezano sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Istraživanje sprovedeno u Harvardskoj školi javnog zdravlja, u kojem je učestvovalo 3.638 osoba, otkrilo je da ljudi koji konzumiraju više ALA, imaju manji rizik od srčanog udara, od onih koji su konzumirali manje alfa-linolenske kiseline (ALA).
Takođe, detaljna analiza 27 istraživanja, koja su obuhvatila više od 25.000 ljudi, pokazala su da unos ALA smanjuje rizik od srčanih bolesti za oko 14%. ALA koja se nalazi u lanenom sjemenu je esencijalna masna kiselina, koja se mora dobiti kroz hranu, budući da je naše tijelo ne proizvodi. Bori se protiv kardiovaskularnih bolesti, sprečavanjem taloženja holesterola u krvnim sudovima.
Poboljšava pravilan rad crijeva i zdravlje probavnog trakta
Jedna kašika lanenog sjemena, sadrži oko 3 grama vlakana, što je 8 do 12% dnevnog propisanog unosa, a sastoji se od rastvorljivih i nerastvorljivih vrsta. Rastvorljiva vlakna usporavaju brzinu varenja i time pomažu regulaciji šećera u krvi i holesterola, dok nerastvorljiva vlakna omogućavaju, da se više vode veže za stolicu, povećavajući njenu masu, što rezultuje mekšom stolicom.
Pomaže u kontroli nivoa holesterola
Istraživanje je pokazalo je da konzumiranje lanenog soka smanjuje holesterol u krvi, uz veće koristi kod žena i onih sa visokim holesterolom. Više istraživanja je pokazalo, da konzumiranje 3 kašičice lana u prahu dnevno tokom tri mjeseca, može smanjiti “loš” LDL holesterol za 20% i ukupni holesterol za skoro 17%.
Prema riječima naučnika, to je zbog velike količine vlakana prisutnih u lanenom sjemenu. Vlakna se vežu za žučne soli, koje se onda izlučuju u organizmu. Ovo zauzvrat, dovodi do povlačenja holesterola iz krvi u jetru, da bi se obnovile te žučne soli, čime se snižavaju nivoi holesterola u krvi.
Smanjuje nalete vrućine
U malom istraživanju koje je sprovedeno na klinici Mayo u Rochesteru, MN, proučavano je 29 žena, koje su imale 14 naleta vrućine (valunga) sedmično. Ove žene su dodale 2 kašičice lanenog sjemena u žitarice, sok, jogurt ili voće dva puta dnevno, tokom 6 sedmica. Na kraju istraživanja, naučnici su otkrili da su žene smanjile broj dnevnih naleta vrućine na pola, a njihov intezitet je takođe pao za 57%.
Zadržava nivo šećera u krvi pod kontrolom
Dijabetes tipa 2, pogađa više od 6% svjetske populacije, a žene su visoko rizična grupa. Da bi se razumjeli efekti lanenog sjemena u borbi protiv dijabetesa, sprovedeno je jednomjesečno istraživanje. Oko 20 grama lanenog praha, dodato je dnevnim obrocima pacijenata. Poslije mjesec dana, pacijenti su primijetili pad nivoa šećera u krvi za 8 do 20%. Prema različitim istraživanjima, ovo svojstvo lanenog sjemena nastaje zbog prisustva netopljivih vlakana, koja usporavaju oslobađanje šećera u krvi i tako smanjuju nivo šećera u krvi.
Laneno sjeme pomaže održavanju sitosti i može se pokazati korisnim za izbjegavanje grickalica tokom čitavog dana, čime sprečavamo povećanje težine. Prema istraživanju, dodavanje samo 25 grama lanenog sjemena u napitak, može se suzbiti osjećaj gladi i smanjiti ukupan unos hrane.
To je rezultat sadržaja topivih vlakana u lanenim sjemenkama. Vlakna usporavaju varenje i stimulišu hormone, koji kontrolišu apetit, čime se obezbjeđuje osjećaj sitosti.
Sada imaš 8 razloga više, da uvrstiš laneno sjeme u svoju redovnu ishranu, probaj!