Da bismo uživali u slatkom zalogaju, ne treba nam uvijek puno namirnica, kao ni posebne vještine u kuhinji. Ukusan desert možemo napraviti od samo nekoliko sastojaka u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća. Donosimo ti recept za sirove kuglice od prženih lješnjaka, a ovo je i odličan primjer da ti ne treba puno sastojaka ni truda da pripremiš poslasticu u svom domu.
Uz već spomenute lješnjake potrebna su ti još svega četiri sastojka – svježe datule, kakao u prahu, javorov sirup (ili med) i puter od nekog orašastog voća. Možeš upotrijebiti puter od kikirikija, badema ili lješnjaka, a ako postoji alergija na orašaste plodove, možeš koristiti i onaj od suncokretovih sjemenki.
Ako na raspolaganju nemaš pržene lješnjake, vrlo ih lako možeš termički obraditi u rerni. Na lim za pečenje, stavi lješnjake u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni i peci 10-ak minuta – dok im površina ne potamni. Potom im ukloni kožicu i takve ih upotrijebi za ovaj recept.
Sastojci za kuglice od lješnjaka:
- 200 g svježih datula
- 80 g prženih lješnjaka
- 2 velike kašike putera od orašastih plodova
- 2 kašike javorovog sirupa
- 1,5 kašika kakaa u prahu
Priprema kuglica od lješnjaka:
U dobar blender ili sjeckalicu povrća stavi pržene i oguljene lješnjake. Izblendaj nekoliko puta, dok ih ne usitniš.
Dodaj svježe datule bez košpi, puter od orašastog voća, kakao u prahu i javorov sirup i nastavi blendati, dok se svi sastojci ne sljube.
Od dobijene smjese napravi 10 do 15 kuglica, zavisi koliku veličinu želiš. Ukoliko ti se smjesa lijepi za ruke, navlaži vodom prste kako bi se posao lakše obavio.
Kuglice možeš uvaljati u mljevene lješnjake i odmah ih poslužiti ili ih staviti u posudu i odložiti u frižider oko pet dana.
Uživaj!