Trenutno čitaš
3 navike koje usporavaju stvaranje bora

3 navike koje usporavaju stvaranje bora

stvaranje bora
Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Svako će u nekom trenutku dobiti bore. Iako injekcije, fileri i plastična hirurgija mogu u određenoj mjeri prikriti fizičko starenje kože, oni ne moraju nužno pomoći da naša koža stari bolje ili zdravije.

Naravno, trebali bismo se slobodno prepustiti bilo kojoj praksi njege kože koja nam godi, ali takođe treba da znamo da se ti tretmani bave samo estetikom.

Srećom, postoje neki prirodni načini da zapravo usporimo stvaranje bora i doprinesemo zdravijoj koži. U nastavku pronađi nekoliko metoda.

Redovno hidriraj kožu

Ako ne koristiš duboko hidratantnu kremu barem dva puta dnevno, trebala bi početi. “Iznenadili biste se koliko je blagih do umjerenih bora na vašem licu jednostavno zbog nedostatka hidratacije”, podijelila je na podcastu Clean Beauty School naučnica Lauren Otsuki, suosnivačica biotehnološkog brenda za njegu kože Ourself.

Ako već koristiš hidratantnu kremu dva puta dnevno, razmisli o dodavanju seruma hijaluronske kiseline u svoju rutinu ili praktikuj nanošenje biljnog ulja za lice preko hidratantne kreme uveče.

stvaranje bora
Foto: freepik

Uzimaj kolagen

Kakve veze kolagen ima sa starenjem kože? Jednostavno je: gubitak kolagena uzrokuje bore. Ne zaboravimo da se naša koža sastoji od kolagena; to je bitan dio strukture naše kože, kostiju, hrskavice i mišića koji pomaže tkivima da budu elastičniji i izdrže istezanje (tako da, na primjer, održava kožu mladom i gipkom).

Iako sami stvaramo svoju zalihu kolagena prirodnim putem, ona opada kako starimo. Počevši od 20-ih godina, nivoi kolagena se smanjuju za oko 1% svake godine.

Osim toga, drugi načini života i faktori iz okoline mogu smanjiti našu proizvodnju kolagena, kao što su oštećenja od sunca, ishrana s visokim sadržajem šećera, stres i još mnogo toga. Međutim, pokazalo se da konzumiranje kolagenskih peptida pomaže u podsticanju prirodne proizvodnje kolagena u našem tijelu i rezultira punijom, čvršćom kožom.

Pročitaj

stvaranje bora
Foto: freepik

Nikada, ali nikada, ne preskači kremu sa zaštitnim faktorom

Nije važno da li izlaziš napolje po oblačnom danu, sjediš pored sunčanog prozora ili „nikada ne izgoriš na suncu“: svako bi trebalo da nosi kremu sa zaštitnim faktorom svakodnevno. One fine linije, tamne mrlje i bore koje se pojavljuju prije nego što očekuješ? To je vjerovatno zbog izlaganja suncu. Zapravo, 80% svih fizičkih znakova starenja kože može se pripisati izlaganju suncu, pokazuju istraživanja.

 

Izvor: mindbodygreen.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum