Trenutno čitaš
“Kos, kos, kupina” je proglašen najboljim igranim filmom na Sarajevo Film festivalu

“Kos, kos, kupina” je proglašen najboljim igranim filmom na Sarajevo Film festivalu

Banja Luka Fest - Bijelo dugme
Banja Luka Fest - Bijelo dugme

“Kos, kos, kupina” (Blackbird Blackbird Blackberry), gruzijska drama Elene Naveriani o nezavisnoj ženi od 40 godina koja ima aferu koja pokreće egzistencijalno buđenje, osvojila je glavnu nagradu za najbolji film na 29. izdanju Sarajevo Film Festivala. Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima takmičilo se ukupno 49 filmova.

Zvijezda Blackbird Blackberry Ekaterine Chavleishvili takođe je odnijela nagradu za najbolju glumicu na dodjeli nagrada Srce Sarajeva. Nagrada za najboljeg glumca pripala je novajliji Jovanu Giniću za ulogu u filmu Izgubljena zemlja Vladimira Perišića kao srpskog tinejdžera 1990-ih, zatečenog između studentskih protesta protiv autoritarnog režima predsednika Srbije Slobodana Miloševića i njegove lojalnosti svojoj majci, koja je slučajno portparolka režima.

Sarajevo Film Festival

Ukrajinski režiser Philip Sotnychenko osvojio je nagradu za najbolju režiju za La Palisiada, sporu kriminalnu dramu o dva stara prijatelja, policijskom detektivu i forenzičkom psihijatru, koji istražuju ubistvo svog kolege u zapadnoj Ukrajini 1996. godine, nekoliko mjeseci prije nego što Ukrajina potpiše Evropsku konvencija o ljudskim pravima.

Nagrada festivala za najbolji dokumentarac pripala je Bottlemen srpskog reditelja Nemanje Vojinovića, koji prati marginalizovane muškarce koji rade na ogromnoj nehigijenskoj deponiji na periferiji Beograda. Makedonska rediteljka Kumjana Novakova osvojila je nagradu za ljudska prava, dodijeljenu filmu u sarajevskom konkursu koji se bavi pitanjima ljudskih prava, za dokumentarni film Silence of Reason, koji je koristio arhivu Međunarodnog suda za ljudska prava u Hagu kako bi istražio kako nasilje protiv žena korišteno je kao oružje u ratu.

Press Office – Sarajevo Film Festival

Sarajevski žiri, na čijem je čelu ove godine australijska glumica Mia Wasikowska, dodijelio je i specijalnu nagradu žirija dokumentarcu Gerga Somogyvárija Fairy Garden, koji prati neobično prijateljstvo između 19-godišnjeg transrodnog tinejdžera i 60-godišnjeg beskućnika koji žive zajedno u oronuloj kolibi u šumi izvan Budimpešte. De Facto redateljice Selme Doborac osvojio je specijalnu nagradu žirija za promociju rodne ravnopravnosti čiji pokrovitelj je kompanija Mastercard. Dokumentarac koristi analitički pristup kako bi ispitao kako se kinematografija može baviti zločinima protiv čovječnosti, ekstremnim nasiljem i državnim terorom, a da ne bude saučesnik u njima.

Nagrada za najbolji kratki film, koja projekt kvalifikuje za razmatranje Oskara, pripala je 27 od Flóra Anna Buda, animiranog filma o 27-godišnjoj ženi koja još uvijek živi s roditeljima i sanja o bijegu od sumorne svakodnevice.

Pročitaj
KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES

Direktor SFF-a Jovan Marjanović je večeras uručio Počasno Srce Sarajeva škotskoj režiserki Lynne Ramsay.

Voditeljka ceremonije bila je glumica Helena Vuković.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum