Trenutno čitaš
Kako posaditi sjeme manga u 5 jednostavnih koraka?

Kako posaditi sjeme manga u 5 jednostavnih koraka?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Vjerovatno ne znaš da ovo ukusno voće možeš posaditi kod kuće. Proces uzgoja manga iz sjemenki je zapravo prilično jednostavan. Iako treba biti oprezan tokom vađenja sjemena, ovaj proces može biti zabavan i vrijedan truda.

kako posaditi sjeme manga
Foto: GETTY IMAGES

Prvi korak u procesu je najbolji: pojedi mango! Prije nego što se ukloni krupno sjeme, prvo treba ukloniti meso ploda. U zavisnosti od zrelosti manga, kora se često može relativno lako oguliti; jarko narandžasto meso se može ili odrezati nožem ili jesti poput jabuke.

Nakon što je ljuska temeljno očišćena, ostavi je da se suši oko 24 sata. Zatim ukloni sjeme iz bijele vanjske ljuske. Sa ljuskom sjemena u ruci, makazama odreži dio “tanke strane” ljuske. Nakon što se otvori početna rupa, makazama zareži duž bočne strane ljuske kako bi se otkrilo sjeme unutar njega. Budi veoma oprezan/a tokom ove faze, jer ljuska i sjeme mogu biti klizavi. Sjeme unutar ljuske treba biti bijele boje. Svaka smeđa ili crna boja ili mrlje obično znače da sjeme više nije održivo.

Ukloni sjeme iz ljuske. Potencijalno možeš dobiti više od jednog sjemena. Da li ćeš vidjeti jedno ili dva zavisi od sorte. Ako vidiš više sjemena, možeš ih lagano odvojiti i posaditi pojedinačno.

kako posaditi sjeme manga
Foto: freepik.com

Umotaj sjeme u vlažne papirne ubruse. Jedan navlaženi papirni ubrus standardne veličine biće dovoljan da se potpuno omota oko pojedinačnog sjemena kako se ne bi osušilo. Kada ih umotaš, stavi sjeme u plastičnu vrećicu sa patentnim zatvaračem i drži na toplom, svijetlom mjestu dok se ne počne pojavljivati ​​zelena klica. U zavisnosti od topline lokacije i zrelosti manga kada je ubran, ovaj period čekanja može biti od nekoliko dana do nekoliko sedmica. Budi strpljiv/a i ne pomjeraj zavežljaj.

Kada se pojavi zelena izraslina, izvadi sadnicu iz plastične vrećice i lagano odmotaj papirnati ubrus. U posudu napunjenu svježom mješavinom za saksije, stavi sadnice na dovoljnoj dubini da pokriješ većinu sjemena bez pokrivanja novog zelenog izrasta. Održavaj tlo nove biljke vlažnim cijelo vrijeme i stavi je na toplo, sunčano mjesto. Ako želiš premjestiti svoju novu biljku manga vani, prvo joj ostavi sedmicu dana u prošaranom hladu prije nego što je staviš na sunce.

Pročitaj

Ove biljke traže dosta svjetla, topline i vlage. Mogu se uzgajati i u zatvorenom prostoru, ali se potrudi da imaju dosvoljno svjetlosti.

 

Izvor: bhg.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum