Trenutno čitaš
Koliko šećera zaista ima u banani?

Koliko šećera zaista ima u banani?

šećer u banani

Stručnjaci za ishranu otkrivaju “slatke” činjenice o bananama. S porastom dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata u posljednjih nekoliko godina, često smo mogli čuti tvrdnju da trebamo izbjegavati banane, jer “imaju previše šećera”.

Nije ni čudo što je nešto tako jednostavno poput banane izazvalo veliku zabunu – posebno za ljude koji paze na unos šećera, poput dijabetičara. Evo nešto više o šećerima u banani.

banane
Foto: GettyImages

Ukupan sadržaj ugljikohidrata u banani srednje vrijednosti je oko 27 grama. Tih 27 grama dalje se razgrađuje na skrob, vlakna i šećer. Ukupna količina šećera sadržana u banani je 14,4 grama, a sastoji se prvenstveno od tri vrste šećera koje uključuju saharozu, glukozu i fruktozu.

Skrob i vlakna u banani su složeni ugljikohidrati, čije prisustvo će zapravo usporiti tjelesnu apsorpciju šećera, stvarajući tako sporiji i manje drastičan porast šećera u krvi u odnosu na zašećereni napitak. Zbog toga se banane nalaze u niskom rangu na skali glikemijskog indeksa. Glikemijski indeks je skala koja se koristi da se zabilježi koliko brzo određena hrana može uzrokovati povećanje ukupnog nivoa glukoze u krvi.

banane
Foto: Pexels

Još jedna napomena o ukupnom sadržaju šećera je promjena koja se javlja kako banane sazrevaju. Banane koje tek ulaze u zrelost imaće veći sadržaj skroba, koji će se postepeno pretvarati u šećer kako banana nastavi da sazrijeva. Iz tog razloga, najzrelije banane će imati najveći sadržaj šećera.

Veći sadržaj ugljikohidrata i šećera u banani može sugerisati da ovom voću kažeš ne, ali to može uzrokovati da propustiš niz dodatnih vitamina i minerala koji mogu igrati važnu ulogu u svakoj uravnoteženoj prehrani. Banane su vlaknasti međuobrok koji je mnogo zdraviji od jedenja bijelog hljeba ili čipsa. Uz toliku nutritivnu vrijednost, potpuno odbacivanje banana možda nije najmudriji izbor.

Pročitaj
Apple-iPhone-16

Što se tiče dijabetesa, postoji opravdana zabrinutost za bilo koju hranu koja može uzrokovati umjereni skok nivoa glukoze u krvi, ali jedna banana dnevno bezopasna je i za dijabetičare i za hiperholesterolemiju. Ali, naravno dijabetičarima se preporučuje savjetovanje sa svojim doktorom ili licenciranim nutricionistom.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum