Trenutno čitaš
Koliko šećera zaista ima u banani?

Koliko šećera zaista ima u banani?

šećer u banani

Stručnjaci za ishranu otkrivaju “slatke” činjenice o bananama. S porastom dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata u posljednjih nekoliko godina, često smo mogli čuti tvrdnju da trebamo izbjegavati banane, jer “imaju previše šećera”.

Nije ni čudo što je nešto tako jednostavno poput banane izazvalo veliku zabunu – posebno za ljude koji paze na unos šećera, poput dijabetičara. Evo nešto više o šećerima u banani.

banane
Foto: GettyImages

Ukupan sadržaj ugljikohidrata u banani srednje vrijednosti je oko 27 grama. Tih 27 grama dalje se razgrađuje na skrob, vlakna i šećer. Ukupna količina šećera sadržana u banani je 14,4 grama, a sastoji se prvenstveno od tri vrste šećera koje uključuju saharozu, glukozu i fruktozu.

Skrob i vlakna u banani su složeni ugljikohidrati, čije prisustvo će zapravo usporiti tjelesnu apsorpciju šećera, stvarajući tako sporiji i manje drastičan porast šećera u krvi u odnosu na zašećereni napitak. Zbog toga se banane nalaze u niskom rangu na skali glikemijskog indeksa. Glikemijski indeks je skala koja se koristi da se zabilježi koliko brzo određena hrana može uzrokovati povećanje ukupnog nivoa glukoze u krvi.

banane
Foto: Pexels

Još jedna napomena o ukupnom sadržaju šećera je promjena koja se javlja kako banane sazrevaju. Banane koje tek ulaze u zrelost imaće veći sadržaj skroba, koji će se postepeno pretvarati u šećer kako banana nastavi da sazrijeva. Iz tog razloga, najzrelije banane će imati najveći sadržaj šećera.

Veći sadržaj ugljikohidrata i šećera u banani može sugerisati da ovom voću kažeš ne, ali to može uzrokovati da propustiš niz dodatnih vitamina i minerala koji mogu igrati važnu ulogu u svakoj uravnoteženoj prehrani. Banane su vlaknasti međuobrok koji je mnogo zdraviji od jedenja bijelog hljeba ili čipsa. Uz toliku nutritivnu vrijednost, potpuno odbacivanje banana možda nije najmudriji izbor.

Pročitaj

Što se tiče dijabetesa, postoji opravdana zabrinutost za bilo koju hranu koja može uzrokovati umjereni skok nivoa glukoze u krvi, ali jedna banana dnevno bezopasna je i za dijabetičare i za hiperholesterolemiju. Ali, naravno dijabetičarima se preporučuje savjetovanje sa svojim doktorom ili licenciranim nutricionistom.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum