Trenutno čitaš
Kako postići maksimalistički stil u uređenju doma?

Kako postići maksimalistički stil u uređenju doma?

Gala Home
Gala Home

Živopisni tonalni parovi, eklektična mješavina uzoraka i slojeviti tekstil načini su da se postigne maksimalistički stil doma, ali ako ćemo biti iskreni, estetiku “sve je dozvoljeno” prilično je teško propustiti. I suprotno uvriježenom vjerovanju, to je mnogo više od pukog slaganja boje na boju.

Za početak, najbolje je izbjegavati nijanse i printove koji se međusobno sukobljavaju, ili uzorkovanje ukrasnih akcenta iz različitih epoha — kombinacija elemenata iz Bauhausa s art deco i retro komadima iz 80-ih vjerojatno neće izgledati baš sjajno. Umjesto toga, počni uspostavljanjem dinamične palete boja i uvedi teksture i metalne završne obrade koje će upotpuniti različite nijanse. Stvaranje bujnog, ali udobnog prostora, koji je funkcionalan i privlačan oku, je delikatan balans koji želiš da postigneš.

Koliko god zastrašujuće izgledalo, dizajniranje s maksimalizmom na umu je kreativni izazov koji vrijedi prihvatiti. Pogledaj sedam maksimalističkih ideja za dnevni boravak koje će ti pomoći da se uhvatiš ukoštac s estetikom kao profesionalac.

Neka jastuci budu izražajniji

Transformacija tvoje dnevne sobe, imajući na umu maksimalizam, može biti jednostavna kao uparivanje sofe s mješavinom jastuka s uzorkom. Naravno, ofarbani zidovi će doprinijeti tome – kao što se vidi na fotografiji – ali ako imaš mali budžet, postoji rješenje. Kupi set jastuka ili nove navlake ako imaš punila i drži se palete od oko tri nijanse kako bi stvari bile povezane. Položi ih na sofu i susjedne fotelje za živopisan teksturalni dodatak.

Foto: Julia Robbs for Cup of Jo

Misli glamurozno

Holivudski glamur i maksimalizam se međusobno uključuju i ako smo nešto naučili iz toga je da ovaj duo nudi moderan i osvježavajući zaokret u estetici. Iako u ovoj dnevnoj sobi ne postoji pretjerana upotreba boja, kontrastne metalne završne obrade ogledala i zidne umjetnosti daju veliku dozu glamura koji nadopunjuje bujni tekstil i slojevite dodatke.

maksimalistički stil doma
Foto: Jenasie Earl @msviciousdesign

Pozabavi se uzorcima

Potpuno bijeli prostori su malobrojni kada je u pitanju maksimalizam, ali najbolji način da neutrališeš pozadinu je ispunjavanje prostora raznolikim rasponom uzoraka, baš kao što je dizajnerka Cortney Bishop uradila u ovoj dnevnoj sobi. Kada je u pitanju uljepšavanje tvog doma šarenim printovima, idi dalje od uobičajenih stvari (poput jastuka i sofe) i odluči se za grafički stočić za kafu ili nekoliko otomana. Odgovarajući tretmani prozora takođe su veliki plus.

Foto: Cortney Bishop Design

Miješaj stilove

Opšte je prihvaćena činjenica da je boja siguran način da se izraziš u prostoru, a u maksimalističkoj dnevnoj sobi to je manje-više uslov. Dom Zoe Anderson u Londonu povlači motive iz viktorijanskog doba i kombinuje ih sa nizom savremenih i modernih elemenata srednjeg vijeka, što rezultira dinamičnom shemom koja izgleda kao da je sakupljena tokom vremena. Hiroviti akcenti, organizovani po porodici boja i zelenilu u saksiji, podižu različite tonske karakteristike prostorije.

maksimalistički stil doma
Foto: Alex Reyto

Uključi oblike

Dekorisanje oblicima je obilježje maksimalizma, a ovaj stan u Njujorku podiže ga na sledeći nivo sa dnevnim boravkom koji je postavljen u kružnom rasporedu. Skulpturalna sofa i jednako arhitektonska stolica doprinose kontinuiranom rasporedu, uzdignutim okruglim, mesinganim stolićem za kafu koji je u prekrasnom kontrastu sa kobaltno plavim baršunastim presvlakama.

Pročitaj

maksimalistički stil doma
Foto: Brooke Holm

Ne štedi na teksturama

Dok je količina namještaja i dekorativnih akcenta relativno skromna u ovom prostoru za sjedenje ispunjenom bojama koji je dizajnirao House of Nomad, prisutnost različitih tekstura pretvara ga u istinski maksimalistički dnevni boravak. Ukrasne zidne korpe predstavljaju kreativnu alternativu uokvirenim printovima ili umjetninama na platnu, dok u prostor unose svjetske elemente koji privlače poglede.

maksimalistički stil doma
Foto: House of Nomad Design

Ofarbaj pod

Podovi od tvrdog drveta su odlični, a podovi od plave smole, kao što je ovaj u ovom rimskom stanu, stvaraju efekat uzemljenja koji podiže prostor. Set luksuznih vintage fotelja tapaciranih u jarko žutoj i ružičastoj boji, jorgovan tepih i okolno zelenilo upotpunjuju bazu, dok ilustrovane zavjese Pierre Frey povezuju maksimalistički dnevni boravak bezobraznim potezom.

maksimalistički stil doma
Foto: Serena Eller

Izvor: hunker.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum