Trenutno čitaš
Sve što trebaš znati o tulipanima, cvijeću neopisive elegancije

Sve što trebaš znati o tulipanima, cvijeću neopisive elegancije

Jysk
Jysk

Cvijeće neopisive elegancije bez kojeg je proljeće nezamislivo. Tulipani su poznati po svojim prelijepim, smjelim i jarkim bojama, a za njih se vezuju različite legende i priče.

Latinski naziv tulip potiče od arapske riječi dulbend što znači upravo turban – najljepši je ukras svakom enterijeru u ovo doba godine. Iako ovo jedinstveno cvijeće potiče iz centralne Azije, postalo je izuzetno popularno prvo u Turskoj, a sada je i holandski proizvod.

Tulipani su postali nevjerovatno popularni širom Holandije. Svake godine u januaru, grad Amsterdam slavi Nacionalni dan tulipana. Na ovaj dan uzgajivači tulipana grade ogromnu baštu tulipana i ljudi su slobodni da uberu buket za sebe bez ikakvih troškova. Ovo zvanično označava početak sezone tulipana u Holandiji.

Priča o tulipanima – savršena ljubav

Romantične legende se vezuju za ovo prekrasno cvijeće. Obično su tulipani simbol savršene ljubavi, a definicija “savršene ljubavi” vezana je za persijske narodne priče o ljubavi između Farhada i Širin.

Jedna priča kaže da je Farhad bio princ koji se zaljubio u prelijepu Širin. Međutim, ona je tragično umrla, a njena prerana smrt uništila je princa. Priča se da je u očaju Farhad sjahao konja i bacio se sa litice i da su crveni tulipani pinikli tamo gdje je njegova krv dotakla tlo.

Druga verzija priče govori da je Farhad bio kamenorezac, a Širin princeza. Farhad je pokušao da pridobije naklonost princeze, ali je odbijen. Međutim, kada je Širin jednom čula njegove pjesme, zaljubila se u njega, na veliki užas svoga oca. Kralj je poslao slugu da uvjeri Farhada da je Širin umrla. Izbezumljen, Farhad je sebi oduzeo život. Saznavši to Širin je bila jednako izbezumljena i oduzela je sebi život da bi bila s njim u zagrobnom životu. Kažu da su crveni tulipani počeli da rastu tamo gde je njihova krv pala na zemlju kao simbol njihove vječne ljubavi.

Značenja tulipana

Tulipani imaju snažno značenje. Priča o Farhadu i Širin odražava jedno od najčešćih značenja cvijeta, a to je duboka i snažna ljubav. Nadalje, tulipani su jedno od prvih cvijeća koje procvjeta u proljeće. Ovo se uzima kao značenje ponovnog rađanja i novog početka, zbog čega tulipani služe kao odličan poklon za svakoga ko započinje nešto novo ili kome želiš da započne novo poglavlje života za neko veće dobro.

Pročitaj

Simbolika koja se krije iza različitih boja tulipana

Kao što pokazuje dramatična ljubavna priča iznad, crveni tulipani su simbol moćne i vječne ljubavi. Ljubičasti tulipani vjernost i odanost, dok ružičasti tulipni su simbol mladosti i nade. Bijeli tulipani simbolišu iskrenost i čistoću, a poklanjaju se i osobi od koje želiš dobiti oprost, odnosno kojoj se želiš izviniti za nešto jer simbolišu mir.

Žuti tulipan simboliše prijateljstvo, stoga je odličan poklon najbljoj prijateljici. Povod ti ne treba. Crni tulipan je poseban. Tulipane u ovoj boji proslavio film Crni tulipan snimljen po istoimenom romanu Alexandera Dumasa. Crni tulipan, ustvari je tamno ljubičasti tulipan, a simboliše eleganciju i profinjenost, tajanstvenost, snagu i moć.

Izvor: trulyexperiences.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum