Trenutno čitaš
Šta su LED maske za lice i za šta služe?

Šta su LED maske za lice i za šta služe?

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Izgledaju robotski – kao pokrivala za glavu Stormtroopera iz “Ratova zvijezda” – i obećavaju da će ti dati čistu kožu koja izgleda glatkije. Zovu se LED svjetlosne maske. U pitanju su uređaji osvijetljeni LED svjetlima koje nosiš preko lica. Evo šta treba da znaš prije nego što uložiš novac u trend ljepote koji je omiljen kod poznatih ličnosti.

Da li su LED maske za lice sigurne za korištenje?

LED maske imaju “odličan” sigurnosni profil, prema pregledu objavljenom u februaru 2018. u Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.

I iako se u posljednje vrijeme više piše o njima, nisu ništa novo. “Ovi uređaji postoje već decenijama i uglavnom ih koriste dermatolozi ili estetičari u kliničkim uslovima za liječenje upale nakon tretmana lica i davanje cjelokupnog podsticaja koži”, kaže Sheel Desai Solomon, MD, certifikovana dermatološkinja u Sjevernoj Karolini. Danas možeš kupiti ove uređaje i koristiti ih kod kuće. (Većina kompletnih maski košta u rasponu od 100 do 500 dolara.)

Društveni mediji su mogući razlog zbog kojeg smo u posljednje vrijeme često viđali izvještaje o ovim vanzemaljskim uređajima u kozmetičkim publikacijama. Supermodel Chrissy Teigen objavila je svoju sliku na Instagramu u oktobru 2018. kako nosi nešto što izgleda kao crvena LED maska ​​(i pije vino iz slamke). Glumica Kate Hudson podijelila je sličnu fotografiju prije nekoliko godina.

Pogodnost poboljšanja kože dok pijuckaš vino ili ležiš u krevetu može biti ogromna prodajna tačka – čini njegu kože lakom. „Ako ljudi vjeruju da maske djeluju jednako efikasno kao tretman u ordinaciji, štede vrijeme na putovanju do doktora, čekanju da odu kod dermatologa i novac za posjete ordinaciji“, kaže dr. Solomon.

LED maske za lice
Foto: Mashable

Šta LED maska ​​čini tvojoj koži?

Svaka maska ​​koristi drugačiji spektar svjetlosnih talasnih dužina koje prodiru u kožu kako bi pokrenule promjene na molekularnom nivou, kaže Michele Farber, MD, certifikovana dermatološkinja iz Schweiger Dermatology Group u New Yorku.

Svaki spektar svjetlosti proizvodi različitu boju kako bi ciljao različite probleme kože.

Na primjer, crveno svjetlo je dizajnirano da poveća cirkulaciju i stimuliše kolagen, što ga čini korisnim za one koji žele smanjiti pojavu linija i bora, objašnjava ona. Gubitak kolagena, koji se obično događa kod starenja kože i kože oštećene suncem, može doprinijeti finim linijama i borama.

S druge strane, plavo svjetlo cilja na bakterije koje uzrokuju akne, što može pomoći u zaustavljanju ciklusa izbijanja, primjećuje istraživanje objavljeno u Journal of the American Academy of Dermatology iz juna 2017. To su dvije najčešće i najpopularnije boje koje se koriste, ali druge maske na tržištu koriste dodatno svjetlo, poput žute (za smanjenje crvenila) i zelene (za smanjenje pigmentacije).

LED maske za lice
Foto: Shutterstock

Da li LED maske zaista funkcionišu?

Istraživanja iza LED maski fokusiraju se na korištena svjetla, a ako slijediš te pronalaske, LED maske mogu biti korisne za tvoju kožu.

Na primjer, u studiji sa 52 učesnice objavljenoj u izdanju časopisa Dermatologic Surgery iz marta 2017., istraživači su otkrili da tretman crvenim LED svjetlom smanjuje bore u području oko očiju. Druga studija, u avgustu 2018. Lasers in Surgery and Medicine, dala je upotrebi LED uređaja za podmlađivanje kože (poboljšanje elastičnosti, hidratacije, bora) ocjenu “3”. Uočavanje poboljšanja u određenim mjerama, poput bora, može potrajati, a oni tvrde da je potrebno više dugoročnih istraživanja.

Kada su u pitanju akne, pregled istraživanja pokazao je da su i terapija crvenim i plavim svjetlom za akne smanjile mrlje za 46 do 76 posto nakon 4 do 12 sedmica liječenja.

Pročitaj

U pregledu 37 kliničkih ispitivanja objavljenih u Arhivi dermatoloških istraživanja u maju 2021., autori su razmatrali kućne uređaje i njihovu efikasnost kod raznih dermatoloških stanja, te na kraju preporučili LED tretman za akne. Međutim, druga istraživanja o plavoj svjetlosti, daleko su manje obećavajuća kada je u pitanju sposobnost plave svjetlosti da čisti kožu.

LED maske za lice
Foto: freepik

Istraživanja pokazuju da plava svjetlost prodire u folikule dlake i pore. “Bakterije mogu biti vrlo osjetljive na spektar plave svjetlosti. Zaustavlja njihov metabolizam i ubija ih”, kaže Solomon. Ovo je korisno za sprečavanje budućih izbijanja. “Za razliku od lokalnih tretmana koji djeluju na ublažavanje upale i bakterija na površini kože, lagani tretman eliminiše bakterije koje uzrokuju akne u koži prije nego što se počne hraniti lojnim žlijezdama, uzrokujući crvenilo i upalu”, dodaje ona. Budući da crveno svjetlo smanjuje upalu, takođe se može koristiti u kombinaciji s plavim svjetlom za rješavanje akni.

Ali korisno je držati svoja očekivanja pod kontrolom. “Ne isporučuju svi kućni uređaji istu snagu koju može klinički uređaj. Ono što se može postići kod kuće neće uvijek imati isti učinak kao ono što se može postići u ordinaciji dermatologa, gdje je tretman kalibriran i regulisan”, kaže Solomon.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da imaš uspostavljen dobar režim njege kože koji će djelovati zajedno sa svetlosnom terapijom. “Ovo nije dobra monoterapija. Svjetlosni uređaji mogu pomoći sve dok se koriste uz lokalna sredstva ili tretmane u ordinaciji“, kaže dr. Farber.

Izvor: everydayhealth.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum