Trenutno čitaš
Jednostavan recept za zdravi namaz od leće

Jednostavan recept za zdravi namaz od leće

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Crvena leća nije samo aromatičan dodatak jelima, već je i nutritivno zdrava. Evo zašto uključivanje namaza od crvene leće u ishranu može biti pametan i zdrav izbor.

Crvena leća je odličan izvor biljnih proteina i bogata vlaknima. Crvena leća je dobar izvor raznih vitamina i minerala, uključujući gvožđe, kalijum i folne kiseline.  Namaz od crvene leće je ukusna alternativa tradicionalnom humusu od slanutka. Namaz od crvene leće posluži uz prepečeni hljeb, svježe povrće ili ga koristi kao umak za ukusnu i hranjivu užinu.

Sastojci:

  • 1 šolja sušenog crvenog sočiva
  • 3 šolje vode
  • 3 češnja bijelog luka
  • 1/4 šolje tahinija
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1/4 šolje svježeg limunovog soka
  • 1/2 kašičice paprike (opciono)
  • so i biber po ukusu
  • Dodatni ukras: nasjeckani svježi peršin, maslinovo ulje i malo paprike

Priprema:

Pročitaj
Bozcaada

Isperi leću pod hladnom vodom. U posudu srednje veličine dodaj leću i vodu. Pusti da provri, a zatim smanji vatru i kuhaj oko 15 minuta ili dok leća ne omekša. Ocijedite višak vode i ostavi da se ohladi.

U procesoru za hranu ili blenderu pomešaj kuhanu leća, mljeveni bijeli luk, tahini, maslinovo ulje, limunov sok, papriku, so i biber. Blendaj dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Ako je smjesa pregusta, možeš dodati još malo maslinovog ulja ili vode.

Probajte namaz i prilagodi začine prema svojim željama.  Prebaci namaz u činiju za serviranje. Prelij maslinovim uljem, pospi paprikom i po želji ukrasi sjeckanim svježim peršinom.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum