Trenutno čitaš
Impresivan žiri na ovogodišnjem Sarajevo Photography Festivalu

Impresivan žiri na ovogodišnjem Sarajevo Photography Festivalu

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Sarajevo Photography Festival, koji treću godinu zaredom okuplja i povezuje regionalnu i međunarodnu fotografsku scenu, raspisao je konkurs za takmičarski program u osam kategorija.

Kategorije u kojima će se takmičiti fotografi su: Dokumentarna, Life, Portret, Moda, Konceptualna fotografija, Mobilna, Vjenčanja i Pejzaž.

U žiriju se nalaze zaista impresivna imena: od Magnum fotografa, do Vogue urednika.

Žiri kategorije Life biće jedan od osnivača Hamburg Portfolio Review, kustos i urednik Lars Lindemann. Za portretnu fotografiju zadužena je češka fotografkinja Hana Knizova, čiji intimni pristup portretu godinama nalazi svoje mjesto u najprestižnijim magazinima poput Harpers Bazaar, Elle, i Vogue.

U žiriju će, između ostalih, biti i Magnumova fotografkinja Nanna Heitmann, koja će ocjenjivati ​​kategoriju dokumentarne fotografije. Modni direktor Vogue ADRIA Petar Trbović biće dio ovog fantastičnog tima, u kategoriji Moda.

Jedna od najznačajnijih umjetnica mlađe generacije sa naših prostora Selma Selman ocjenjivaće kategoriju konceptualne fotografije, dok će mobilnu fotografiju ocjenjivati ​​direktor Belgrade Photo Month David Pujado. Kategoriju vjenčanja ocjenjivaće Natali Grace Levine, glavna i odgovorna urednica Wezoree platforme koja okuplja profesionalce za vjenčanja iz cijelog svijeta. Žiri u kategoriji Pejzaž bit će Luca Venturi, osnivač i umjetnički direktor Siena International Photo Awards, Drone Photo Awards i Siena Awards Festivala.

Nika Mokos

Grand Prix Sarajevo Photography Festivala iznosi 2.000 eura, a pobjednike u pojedinačnim kategorijama očekuju vrijedne nagrade koje dodjeljuje Canon. Osim novčane nagrade, finalisti i pobjednici dobijaju priznanje za svoj rad, te izložbu u BKC Sarajevo za vrijeme trajanja Sarajevo Photography Festivala.

Uslovi i pravila konkursa nalaze se na linku (sarajevophotofest.com), a rok za prijave je 1. april.

Pročitaj

SPF je prilika za sve fotografe da se povežu sa drugim umjetnicima i profesionalcima iz industrije.

Midhat Mulabdić

Ove godine Sarajevo Photography Festival se održava od 30. maja do 2. juna. Pored takmičarskog programa, obuhvatiće i izložbe, radionice, predavanja i panele, kao i recenzije portfolija i networking događaje.

U okviru izložbi realizovaće se samostalne i grupne izložbe različitih fotografskih stilova i tehnika. Osim povezivanja regionalne i međunarodne scene, fotografija se promoviše kao umjetnička forma, podstiče se dijalog i razmjena između fotografa i publike, oslikava kulturno bogatstvo i raznolikost. Ovaj mladi, ali izuzetno značajan festival organizuje mali tim velike pokretačke energije, predvođen direktoricom festivala Aidom Redžepagić i programskom direktoricom Jelenom Janković.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum