Dobrodošli u čarobni svijet slatke ljubavi, gdje svaki zalogaj nosi miris romantike, a svaki recept je poput nota ljubavne pjesme. Februar je mjesec koji nas obavija toplinom srca, a u njegovom središtu pleše miris čokolade, malina i nježnosti. Pripremili smo za tebe poseban niz recepata koji će oživjeti tvoju kuhinju i razmaziti tvoje najdraže u mjesecu ljubavi.
Započinjemo čarolijom čokolade i malina, spojem strasti i osvježenja u našoj čarobnoj čoko torti sa malinama. Nastavljamo sa slatkim iznenađenjem kolačića u obliku srca, pravim simbolom ljubavi kojim ćeš osvojiti srca svojih voljenih.
Ako žudiš za jednostavnom, a istovremeno raskošnom poslasticom, neka tvoj izbor budu jagode prelivene čokoladom. Ovi sočni komadići voća preliveni čokoladom prizivaju senzualnost i slatku paletu ljubavi.
Za krunu večeri, predstavljamo ti koktel “Ljubavni napitak”, napitak s notama strasti, malina i osvježavajućih voćnih tonova, stvoren da dijeli ljubavne trenutke.
Uđi u ovaj mjesec s otvorenim srcem i prepusti se ukusima i aromama, koje samo ljubav može donijeti. Slijedi naše recepte i zajedno stvarajmo slatke uspomene u ovom februaru mjesecu ljubavi!
Evo nekoliko divnih i romantičnih recepata za mjesec ljubavi, ovi recepti sigurno će dodati dodir ljubavi tvojim proslavama u februaru!
Čokoladna torta sa malinama
Sastojci:
- brašno
- šećer
- smeđi šećer
- Brašno
- Soda bikarbona
- Sol
- Jaja
- Biljno ulje
- Kajmak
- Instant kafa
- Ključala voda
- Kakao prah
- Šlag
- Tamna ili poluslatka čokolada
- Neslani puter
Uputstva:
Zagrij rernu na 200 stepeni i obložite 2 tepsije papirom za pečenje. Umuti sve suhe sastojke osim kafe i kakao praha. Dodaj jaja, ulje i pavlaku, pa umuti dok se ne sjedine i ne ostanu grudvice.
U posebnoj posudi prelij kipuću vodu preko kakao praha i kafe i muti dok se ne dobije sjajna smesa. Mješavinu kakaa dodaj u preostalu smjesu laganim pokretima i vodeći računa da ne miješaš previše.
Podijeli tijesto između 2 tepsije i peci oko 30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Ostavi da se kore ohlade u kalupima 15-20 minuta, a zatim ih okreni i ostavi da se potpuno ohlade.
Dok se kore peku, pripremi čokoladni ganache! Dodaj vrhnje i puter u šerpu i zagrijavaj sve dok smjesa ne počne da ključa. Prelij ga preko čokolade u posudi otpornoj na toplotu. Pokrij 5 minuta, a zatim muti dok se ne formira glatki, svilenkasti ganache.
Pokrij ganache prozirnom folijom i ostavi da se dobro ohladi dok ne dobije gustu mazivu konzistenciju. Ovo može potrajati nekoliko sati!
Kada se kore i ganache ohlade, možeš početi sa sastavljanjem. Prvo odrežite kupole kolača velikim nazubljenim nožem; ovo će pomoći da napraviš ravnomjernu tortu sa ravnomjernim slojevima.
Stavite jednu koru na okretni tanjir, a na vrh dodaj debeli sloj ganachea, koristeći lopaticu da ga ravnomjerno rasporediš. Pokrij drugom korom. Nanesite tanak sloj ganachea na vrh i strane torte. Vrati tortu u frižider ili zamrzivač dok se ne stegne. Zatim sve premaži preostalim ganacheom!
Ukrasi tortu malinama.
Kolačići u obliku srca
Sastojci:
- 2 ¾ šolje brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- ½ kašičice praška za pecivo
- 1 šolja omekšalog putera
- 1 ½ šolje šećera
- 1 veliko jaje
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- Glazura za ukrašavanje
Uputstva:
Zagrij rernu na 190°C i obloži pleh papirom za pečenje. U srednjoj posudi, pomiješaj brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. U drugoj posudi, mikserom umuti puter i šećer dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Dodaj jaje i vanilu, dobro izmiješaj.
Postepeno dodaj suhe sastojke mokrim sastojcima, miješajući dok se sve dobro ne sjedini. Razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini i izrezuj oblike srca pomoću modla za kolače.
Stavi kolačiće na pripremljeni pleh i peci 8-10 minuta ili dok ivice lagano ne porumene. Ostavi kolačiće da se potpuno ohlade prije ukrašavanja glazurom po želji.
Jagode u čokoladi
Sastojci:
- Odmrznute ili svježe jagode
- Tamna čokolada
- Bijela čokolada za ukrašavanje (po želji)
Uputstva:
Obloži pleh papirom za pečenje. U posudi otpornoj na toplotu, otopi tamnu čokoladu u mikrovalnoj ili na pari.
Umači svaku jagodu u otopljenu čokoladu, pa je stavi na pripremljeni pleh.
Po želji, otopi bijelu čokoladu i prelij je preko čokoladno prekrivenih jagoda, za ukrasni efekat.
Ostavi u frižider da se čokolada stvrdne prije posluživanja.
Koktel “Ljubavni napitak”
Sastojci:
- 2 čašice votke
- 1 čašica malinovog likera
- 1 čašica soka od brusnice
- 1 čašica soka od ananasa
- Svježe maline za ukrašavanje
Uputstva:
U šejkeru napunjenom ledom, kombinuj votku, malinov liker, sok od brusnice i sok od ananasa.
Dobro promućkaj i procijedi u ohlađenu čašu. Ukrasi svježim malinama i posluži.