Trenutno čitaš
Ideje za tri predjela ove praznične sezone

Ideje za tri predjela ove praznične sezone

predjela

Bilo da planiraš večernje okupljanje sa prijateljima, porodični ručak ili romantičnu večeru, ova tri predjela će zadovoljiti sve ukuse i obogatiti tvoju prazničnu trpezu. Kombinacija hrskavih tekstura, bogatih ukusa i mirisnih začina stvoriće nezaboravnu atmosferu.

Donosimo ti tri jednostavna, ali efektna recepta koja će zasigurno oduševiti tvoje goste!

Hrskavi hljeb sa brusnicama i brie sirom

hrskavi hljeb sa brusnicama i brie sirom
halfbakedharvest.com

Za ljubitelje slatko-slanih kombinacija, hrskavi hljeb sa brusnicama i brie sirom je pravi izbor. Savršen je za zimske večeri i društvena okupljanja, a priprema je jednostavna i brza.

Sastojci:

  • 1 okrugli hljeb od kiselog tijesta (sourdough)
  • 4 kašike putera
  • 2/3 šolje sirovih oraha (pekani ili obični)
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 1 kolut brie sira (450 g), izrezan na kockice
  • 1 šolja sušenih brusnica

Priprema:

Zagrij rernu na 175°C. Okrugli hljeb pažljivo zareži horizontalno i vertikalno, pazeći da ga ne presiječeš do kraja. U maloj posudi pomiješaj 2 kašike putera, sjeckane orahe i smeđi šećer. U proreze u hljebu stavi preostali puter, kockice brie sira, sušene brusnice i orahe. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 15-20 minuta, dok se sir ne otopi i hljeb ne postane zlatno-smeđi.

Posluži odmah, dok je još topao, uz vino, čaj ili praznični punč.

Datule punjene kozjim sirom i orasima

eatingbirdfood.com

Ovo jednostavno, ali elegantno predjelo, savršen je izbor za ljubitelje slatko-slanih kombinacija. Datule punjene kremastim kozjim sirom, obogaćene hrskavim orasima, daju savršen balans ukusa.

Sastojci:

  • 20 datula
  • 100 g kozjeg sira (ili nekog drugog po želji)
  • 50 g oraha, sjeckanih
  • Svježi peršin za dekoraciju

Priprema:

Nasjeckaj orahe i stavi ih sa strane. Otvori svaku datulu i ukloni košticu. Umuti kozji sir dok ne postane glatko i kremasto. Svaku datulu napuni kašičicom sira i pospi sjeckanim orasima. Dekoriši svježim peršunom i aranžiraj na tanjiru.

Posluži svojim gostima kao ukusan i zdrav zalogaj.

Lisnati štapić sa paradajzom i mozzarelom

Ovaj lisnati štapić sa paradajzom, mozzarelom i pestom pravi je izbor za one koji vole brza, ali ukusna predjela. Sa bogatstvom ukusa, divnom hrskavom teksturom i ivizuelnim izgledom, ovaj štapić sigurno će postati hit na tvojoj trpezi.

Sastojci:

  • Lisnato tijesto
  • 4 paradajza, narezana
  • Mocarela za posipanje
  • Pesto umak
  • 1 jaje
  • So i biber

Priprema:

Razvuci lisnato tijesto i isjeci ga na šest trokutastih komada. Namaži pesto sos preko svakog trokuta, pospi mocarelom i poredaj isječeni paradajz. Dodaj so i biber po ukusu, zatim vrhove tijesta umotaj u oblik štapića. Premaži izmućenim jajetom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 12-15 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

Svako od ovih predjela savršeno se uklapa u zimske večeri, donoseći bogate ukuse i mirise prazničnog ugođaja. Pripremajući ih, ne samo da ćeš zadovoljiti ukus svojih gostiju, već ćeš stvoriti i nezaboravnu atmosferu koja će učiniti svaki trenutak još posebnijim.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum