Bilo da planiraš večernje okupljanje sa prijateljima, porodični ručak ili romantičnu večeru, ova tri predjela će zadovoljiti sve ukuse i obogatiti tvoju prazničnu trpezu. Kombinacija hrskavih tekstura, bogatih ukusa i mirisnih začina stvoriće nezaboravnu atmosferu.
Donosimo ti tri jednostavna, ali efektna recepta koja će zasigurno oduševiti tvoje goste!
Hrskavi hljeb sa brusnicama i brie sirom
Za ljubitelje slatko-slanih kombinacija, hrskavi hljeb sa brusnicama i brie sirom je pravi izbor. Savršen je za zimske večeri i društvena okupljanja, a priprema je jednostavna i brza.
Sastojci:
- 1 okrugli hljeb od kiselog tijesta (sourdough)
- 4 kašike putera
- 2/3 šolje sirovih oraha (pekani ili obični)
- 3 kašike smeđeg šećera
- 1 kolut brie sira (450 g), izrezan na kockice
- 1 šolja sušenih brusnica
Priprema:
Zagrij rernu na 175°C. Okrugli hljeb pažljivo zareži horizontalno i vertikalno, pazeći da ga ne presiječeš do kraja. U maloj posudi pomiješaj 2 kašike putera, sjeckane orahe i smeđi šećer. U proreze u hljebu stavi preostali puter, kockice brie sira, sušene brusnice i orahe. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 15-20 minuta, dok se sir ne otopi i hljeb ne postane zlatno-smeđi.
Posluži odmah, dok je još topao, uz vino, čaj ili praznični punč.
Datule punjene kozjim sirom i orasima
Ovo jednostavno, ali elegantno predjelo, savršen je izbor za ljubitelje slatko-slanih kombinacija. Datule punjene kremastim kozjim sirom, obogaćene hrskavim orasima, daju savršen balans ukusa.
Sastojci:
- 20 datula
- 100 g kozjeg sira (ili nekog drugog po želji)
- 50 g oraha, sjeckanih
- Svježi peršin za dekoraciju
Priprema:
Nasjeckaj orahe i stavi ih sa strane. Otvori svaku datulu i ukloni košticu. Umuti kozji sir dok ne postane glatko i kremasto. Svaku datulu napuni kašičicom sira i pospi sjeckanim orasima. Dekoriši svježim peršunom i aranžiraj na tanjiru.
Posluži svojim gostima kao ukusan i zdrav zalogaj.
Lisnati štapić sa paradajzom i mozzarelom
Ovaj lisnati štapić sa paradajzom, mozzarelom i pestom pravi je izbor za one koji vole brza, ali ukusna predjela. Sa bogatstvom ukusa, divnom hrskavom teksturom i ivizuelnim izgledom, ovaj štapić sigurno će postati hit na tvojoj trpezi.
Sastojci:
- Lisnato tijesto
- 4 paradajza, narezana
- Mocarela za posipanje
- Pesto umak
- 1 jaje
- So i biber
Priprema:
Razvuci lisnato tijesto i isjeci ga na šest trokutastih komada. Namaži pesto sos preko svakog trokuta, pospi mocarelom i poredaj isječeni paradajz. Dodaj so i biber po ukusu, zatim vrhove tijesta umotaj u oblik štapića. Premaži izmućenim jajetom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 12-15 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
Svako od ovih predjela savršeno se uklapa u zimske večeri, donoseći bogate ukuse i mirise prazničnog ugođaja. Pripremajući ih, ne samo da ćeš zadovoljiti ukus svojih gostiju, već ćeš stvoriti i nezaboravnu atmosferu koja će učiniti svaki trenutak još posebnijim.